Στη σκιά των δραματικών οικονομικών εξελίξεων στην Κύπρο, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, τον ειδικό σύμβουλό του στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ντάουνερ ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για τις πρόσφατες χωριστές συναντήσεις που είχε στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.
Όπως υποστηρίζεται, παρά την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών, της Τουρκίας και ενδιαφερόμενων χωρών (Βρετανίας και ΗΠΑ) να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, διαπιστώθηκε ότι οι τρέχουσες εξελίξεις για την οικονομία "αθιστούν ανέφικτο το στόχο"σ' αυτή τη φάση.
Ο Μπαν Κι-μουν και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ φαίνεται ότι συμφώνησαν, όταν ο δεύτερος μεταβεί εκ νέου στην Κύπρο, μέσα στον Απρίλιο, να καταβάλει προσπάθειες ώστε να υπάρξει κινητικότητα παρά τις αναμενόμενες δυσκολίες. Ο κ. Ντάουνερ, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σκοπεύει να συνεχίσει στη Λευκωσία τις χωριστές συναντήσεις του με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων. Επίσης, μέσα στο πλαίσιο κάποιας κοινωνικής εκδήλωσης (π.χ. δείπνο), θα προσπαθήσει να βρει "κοινά σημεία" για τον τρόπο και τον χρόνο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Ακόμη, δεν έχουν καταλήξει αν θα περιμένουν και για πόσο χρονικό διάστημα για να ξαναρχίσει ο διάλογος ή αν θα προηγηθούν προσπάθειες για κάποια "σημαντικά βήματα" σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Στο μεταξύ, ενώ ο ΟΗΕ σκόπευε αρχικά να παρουσιάσει το έγγραφο που έχει ετοιμάσει -με όλες τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ και Χριστόφια-Έρογλου-, πριν από τις κυπριακές προεδρικές εκλογές τον περασμένο μήνα και στη συνέχεια είχε ειπωθεί ότι θα δοθεί προς τα τέλη Μαρτίου, τώρα εκτιμάται ότι "δεν είναι σίγουρο, αν θεωρηθεί σκόπιμο, να υποβληθεί στις δυο πλευρές όσον θα υπάρχει μεγάλη αστάθεια με την οικονομία".
Ο κ. Ντάουνερ, μετά την πρόσφατη άρνηση της Ρωσίας, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας τον τρέχοντα μήνα, δεν θα ενημερώσει το Σώμα κατά την τωρινή επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη. Είχε όμως συναντήσεις με μόνιμους αντιπροσώπους χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και με τους μόνιμους αντιπροσώπους της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας.