Με τους μετασεισμούς με επίκεντρο την Κύπρο να απλώνονται σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και όχι μόνο, ξεκινά αύριο Τετάρτη στην Ιταλία η διαδικασία των εντολών του... τρόμου.
Και αυτό γιατί ενώ οι εξελίξεις στην Κύπρο απειλούν να βυθίσουν και πάλι το ευρώ στο χάος, ο έτερος “επίφοβος” πόλος του ευρωπαϊκού Νότου, η Ιταλία θα πρέπει να αναδείξει κυβέρνηση.
Κάτι το οποίο με τις μέχρι τώρα εξελίξεις δεν φαίνεται εφικτό, όχι χωρίς απώλειες τουλάχιστον.
Σύμφωνα με την δημόσια ραδιοφωνία της RAI είναι πιθανόν να δοθεί μια πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ως την Παρασκευή.
Ως τώρα με δεδομένη την πολιτική κατάσταση δυο είναι τα πιθανότερα σενάρια.
Το πρώτο προβλέπει την ανάθεση της εντολής στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι. Η συμμαχία της κεντροαριστεράς διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία στην βουλή, αλλά όχι στην γερουσία. Ο Μπερσάνι θα προσπαθήσει εκ νέου να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο. Αν, όμως, ο Ιταλός ηθοποιός και νέος πολιτικός εμμείνει στην άρνησή του —κάτι που μοιάζει πολύ πιθανό—, η προσπάθεια της κεντροαριστεράς θα είναι αδύνατο να ευοδωθεί.
Το δεύτερο σενάριο, για να αποφευχθεί μια άμεση επιστροφή στις κάλπες, είναι ο σχηματισμός μιας λεγόμενης “κυβέρνησης του προέδρου της Δημοκρατίας”: τον πρωθυπουργό θα επιλέξει ο Ναπολιτάνο, ώστε να προωθηθούν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές —ιδίως του εκλογικού νόμου— και να παρασχεθεί στήριξη στην οικονομία.
Στην περίπτωση αυτή θα κληθούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου. Και σε αυτή την περίπτωση, το M5S πιστεύεται ότι θα την καταψηφίσει.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επιδίδονται σε αρκετή ονοματολογία: πιθανός πρωθυπουργός κοινής αποδοχής θα μπορούσε να είναι ο νέος πρόεδρος της γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο ή ο νομικός Στέφανο Ροντοτά, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Παράλληλα, οι ιταλικές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να αρχίσουν διάλογο για το ποιος θα διαδεχθεί τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο—η θητεία του οποίου λήγει τον επόμενο μήνα.