El-Erian: Κακοσχεδιασμένο το πακέτο της Κύπρου

Ως “κακοσχεδιασμένο” παρουσιάζει το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής της Pimco, ενός από τα μεγαλύτερα fund διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο.

Σε νέο του άρθρο, εστιάζει στις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στην Κύπρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "η Ευρώπη κακοσχεδίασε ένα ακόμη πακέτο διάσωσης".

Ο El-Erian προσθέτει ότι “το προωθούμενο πακέτο διάσωσης της Κύπρου αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως οι βραχυπρόθεσμοι σχεδιασμοί και συμβιβασμοί δεν μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο για τις αναγκαίες, δύσκολες και στρατηγικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν”.

Συνεχίζει αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου αναδεικνύει επίσης:

- τις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διαδικασία σύστασης ενός πακέτου διάσωσης.

- το χάσμα ανάμεσα στους στόχους που θέτει η Ευρωζώνη και στα εργαλεία που διαθέτει για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Η Ευρώπη συνηθίζει να αποφεύγει τη λήψη σοβαρών, επώδυνων αλλά αναγκαίων αποφάσεων, προχωρώντας στον αντίποδα σε μια σειρά από συμβιβασμούς που δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να περιπλέκει την ήδη δεινή κατάσταση", σχολιάζει ο El Erian.

Και τονίζει στη συνέχεια: Αποτέλεσμα των ανωτέρω; Η διατήρηση της οικονομικής αδυναμίας στην Ευρωζώνη, αλλά και η πολιτική δυσλειτουργία...”.