“Αλαλούμ” στην ΕΕ για το θέμα του εμπάργκου όπλων στη Συρία

Η ΕΕ θα προσπαθήσει την ερχόμενη εβδομάδα να βρει μια "κοινή θέση" όσον αφορά το εμπάργκο όπλων. Οι θέσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας και άλλων χωρών και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου

Η ΕΕ θα προσπαθήσει την ερχόμενη εβδομάδα να βρει μια "κοινή θέση" όσον αφορά το ζήτημα της παράδοσης όπλων στην συριακή αντιπολίτευση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση στη Συρία "δραματική".

"Ορισμένα κράτη μέλη έθιξαν το θέμα της άρσης του εμπάργκου όπλων στους ένοπλους αντικαθεστωτικούς" είπε ο Ρόμπαϊ, αναφερόμενος στην Γαλλία και τη Βρετανία , οι οποίες τάσονται υπέρ του εξοπλισμού των ανταρτών.

Ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολος λόγω της επιφυλακτικότητας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως αυτών του βορρά, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, ή ακόμη η Αυστρία.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε  ότι τάσσεται "κατά μιας άρσης του εμπάργκο", καθώς μια παράδοση όπλων "δεν θα συνέβαλε στον τερματισμό της σύγκρουσης" και προειδοποίησε για τον κίνδυνο -όσοι υποστηρίζουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ- "να παραδώσουν ακόμη περισσότερα όπλα".

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανίδα ομόλογός του Άγκελα Μέρκελ συνέστησε σύνεση: "πρέπει να προσέξουμε ώστε το συριακό καθεστώς ,να μην λάβει ακόμη περισσότερα όπλα από την πλευρά των χωρών" που το υποστηρίζουν.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι έχει λάβει εγγυήσεις από την συριακή αντιπολίτευση πως όποια όπλα παραλάβει θα καταλήξουν στα σωστά χέρια , ενώ υπενθύμισε ότι "χώρες όπως η Ρωσία, εξοπλίζουν τον καθεστώς Άσαντ και για αυτό  η Ευρώπη πρέπει να πάρει την δική της απόφαση εντός των προσεχών εβδομάδων".

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα  ότι η χώρα του δεν προγραμματίζει να προμηθεύσει με όπλα τους Σύρους αντάρτες, μολονότι πράγματι υποστηρίζει μια μερική άρση του εμπάργκο όπλων της ΕΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να εξαιρεθεί η συριακή αντιπολίτευση από το εμπάργκο της ΕΕ επειδή αυτό θα στείλει "ένα πιο σαφές μήνυμα για το ότι υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στο καθεστώς και την αντιπολίτευση" στην Συρία.

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ αποφάσισαν στα τέλη Φεβρουαρίου να παρατείνουν για τρεις μήνες, δηλαδή ως το τέλος του Μαΐου, τις κυρώσεις τους κατά της Συρίας, μεταξύ των οποίων είναι και το εμπάργκο όπλων. Οι ίδιοι ωστόσο αποφάσισαν την άρση των περιορισμών στην παράδοση μη θανατηφόρων εξοπλισμών και όσον αφορά την τεχνική βοήθεια "για να βοηθήσουν την αντιπολίτευση και να προστατευθούν οι άμαχοι".