Από τη Λήδα Δεληγιάννη
Don't cry for me Argentina λέει το τραγούδι – αφιέρωση στην Εβίτα Περόν και σίγουρα σήμερα η Αργεντινή κλαίει... αλλά από χαρά! Το... αουτσάιντερ της κούρσας στην Καπέλα Σιξτίνα, Αρχιεπίσκοπος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι πλέον προκαθήμενος του Καθολικισμού.
Ο Τύπος έσπευσε να μιλήσει για το “χέρι του Θεού” που αγγίζει δεύτερη φορά έναν Αργεντίνο. Ήταν το 1986 όταν στο ματς Αργεντινή – Αγγλία, ο Αργεντίνος με το θεϊκό πόδι, Ντιέγκο Μαραντόνα, ύψωσε το χέρι του και σκόραρε για την Αργεντινή. Τελικά η Αγγλία ηττήθηκε με 2-1, λόγω του γκολ δια χειρός Μαραντόνα και το ενσταντανέ καταγράφηκε σαν μια από τις πιο διάσημες και αμφιλεγόμενες στιγμές στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Η Daily Mirror, μάλιστα έχει ως εξώφυλλο τον Πάπα Φραγκίσκο και τη φωτογραφία από το γκολ του Μαραντόνα και πηχυαίο τίτλο “Το νέο χέρι του Θεού”.
Αδελφοί μου και αδελφές μου καλησπέρα
Η καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα έβγαλε λευκό καπνό. Λίγο μετά ο Πάπας Φραγκίσκος βγήκε στο περίφημο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου λέγοντας “Αδελφοί μου και αδελφές μου καλησπέρα. Ας ξεκινήσουμε να διαβαίνουμε στο μονοπάτι αυτό της Εκκλησίας της Ρώμης μαζί, Αρχιεπίσκοπος και ποίμνιο, μαζί, ένα μονοπάτι αδελφότητας, αγάπης και εμπιστοσύνης μεταξύ μας”.
Καλώντας σε ομόνοια και αμοιβαία εμπιστοσύνης – με τα σκάνδαλα να πλήττουν ως καταιγίδα το Βατικανό-, πρώτη έκκληση του νέου Πάπα ήταν μια προσευχή για χάρη του Βενέδικτου του 16ου. Μόλις μπήκε μέσα, πρώτη του δουλειά – σύμφωνα με πληροφορίες- ήταν να τηλεφωνήσει στον επίτιμο Πάπα, το Βενέδικτο, και του είπε ότι θα τον επισκεφτεί σύντομα.
Όπως ο καβαλιέρος δίνει το λεγόμενο lead στο τάνγκο (την καθοδήγηση), ο νέος Πάπας αναλαμβάνει το βαρύ έργο να οδηγήσει με σταθερά βήματα την Καθολική Εκκλησία, αλώβητη, από τη δίνη των σκανδάλων που λέγεται ότι οδήγησαν το Βενέδικτο στην ιστορική παραίτηση.
Ταπεινότητα και συντηρητισμός
Ο Φραγκίσκος ο Α' έζησε μέχρι σήμερα απολύτως λιτά και ταπεινά σε ένα μικρό δωμάτιο που ζεσταινόταν με μια σόμπα.
Οι συντηρητικές του θέσεις όμως είναι απείρως πιο... πληθωρικές. Είναι ενάντια στις αμβλώσεις και την ευθανασία και πολέμιος της ομοφυλοφιλίας παρ' ότι ζητά οι άνθρωποι να σέβονται τους ομοφυλόφιλους.
Οι θέσεις του για ζητήματα – κλειδιά:
- Απορρίπτει καθέτως τις αμβλώσεις και την ευθανασία.
- Γάμοι ομοφυλοφίλων: Πλήρως αντίθετος, τους χαρακτηρίζει “καταστροφική φιλοδοξία κατά του σχεδίου του Θεού”.
- Φτώχεια: Υπέρμαχος της κοινωνικής ισότητας έχει μιλήσει για “άβυσσο που χωρίζει τους πλούσιους από τους φτωχούς”.
- Εκκλησία: Έχει δηλώσει ότι “προτιμώ μια Εκκλησία που υποφέρει από καθημερινά ατυχήματα παρά μια άρρωστη εκκλησία της αυτο-ευλάβειας”.
Φραγκίσκος ο Α'
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η επιλογή του θρησκευτικού του ονόματος. Είναι ο πρώτος Πάπας στην ιστορία που ονομάζεται Φραγκίσκος. Όπως τόνισε ο ίδιος, επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος Α' τιμώντας τον Αγιο Φραγκίσκο Χαβιέρ, συνιδρυτή, μαζί με τον Ιγνάτιο ντε Λογιόλα, της Αδελφότητας του Ιησού (1534).
Ο Άγιος Φραγκίσκος Χαβιέρ ήταν βάσκος Ιησουίτης ιεραπόστολος από την Παμπλόνα της Ναβάρας , ο οποίος έδωσε μαζί με τους "συντρόφους του εν Κυρίω" τον όρκο της πενίας, της αρετής και της υπακοής, όταν ίδρυσαν μαζί με τον Ιγνάτιο ντε Λογιόλα και πέντε ακόμη σπουδαστές της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού τη "συντροφιά του Ιησού". Αφοσιώθηκε στο ιεραποστολικό έργο που τον έφερε στην Ινδία, την Ιαπωνία και την Κίνα, όπου και πέθανε το 1552.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η επιλογή του νέου Πάπα είναι αρκετά... ακραία καθώς υπάρχει έντονο αντι- Ιησουιτικό αίσθημα μεταξύ πολλών Καθολικών.
Επίσης είναι ο πρώτος Πάπας από την αμερικανική ήπειρο και ο πρώτος που προέρχεται εκτός Ευρώπης εδώ και περισσότερο από 1000 χρόνια.