Στην ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα σε πολιτική και δικαιοσύνη αναφέρθηκε σε νέο ανακοινωθέν του ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της Ιταλίας.
"Πρέπει να αποφευχθούν αποσταθεροποιητικές εντάσεις", τονίζει ο Ιταλός πρόεδρος, σύμφωνα με τον οποίο "είναι κατανοητές οι ανησυχίες της παράταξης που ήλθε δεύτερη στις εκλογές, σε μικρή απόσταση από την πρώτη, και η οποία θέλει να πετύχει ο ηγέτης της να πάρει μέρος στην πολυσύνθετη πολιτική και θεσμική φάση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη".
Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναφέρεται στην συνάντησή του με αντιπροσωπεία του κεντροδεξιού, "Λαού της Ελευθερίας" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Στο πρώτο του ανακοινωθέν, αμέσως μετά την συνάντηση αυτή, ο Ιταλός πρόεδρος είχε τονίσει ότι "η αυτονομία της δικαιοσύνης δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση".
Με τον τρόπο αυτό θέλησε να "φωτογραφήσει" την χθεσινή διαδήλωση διαμαρτυρίας πολλών κεντροδεξιών βουλευτών, έξω από το δικαστήριο του Μιλάνου, όπου διεξάγονται οι δίκες κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Στο δεύτερο, αποψινό του ανακοινωθέν, ο Ναπολιτάνο υπογραμμίζει: "Δεν πρέπει ούτε να ληφθεί υπόψη η παράλογη πιθανότητα να βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις που στοχεύουν στο να θέσουν εκτός παιχνιδιού (όπως κάποιοι τείνουν να δηλώνουν, με απαράδεκτες υποψίες) έναν από τους πρωταγωνιστές της δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης".
Η αναφορά είναι και πάλι στον "Καβαλιέρε". Όπως υπογραμμίζουν οι σχολιαστές, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του ιταλικού δημοκρατικού πολιτεύματος προσπαθεί να διατηρήσει κάποιες άκρως ευαίσθητες ισορροπίες. Από την μια διαμηνύει στην «μπερλουσκονική» παράταξη ότι η αυτονομία και η ελευθερία της δικαιοσύνης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και από την άλλη θέλει να καταστήσει σαφές ότι η παράταξη του "Καβαλιέρε" -έχοντας εξασφαλίσει σχεδόν το ένα τρίτο ψήφων των Ιταλών - δικαιούται να πάρει μέρος στις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις με στόχο την διακυβέρνηση της χώρας.
Ο παραλήπτης του μηνύματος, σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται να είναι η κεντροαριστερή συμμαχία, η οποία δείχνει να θέλει να απομονώσει την ιταλική κεντροδεξιά, αποφεύγοντας κάθε δυνατότητα διαλόγου με τους εκπροσώπους της, όσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να είναι επικεφαλής της.
Στις 19 Μαρτίου, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, ο Ιταλός πρόεδρος πρόκειται να ξεκινήσει τις επίσημες διαβουλεύσεις για να εξακριβωθεί αν υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.