Στην εξαγγελία "δεκαπέντε μέτρων σοκ" για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, που θα περιλαμβάνουν τη διατήρηση του επιδόματος ανεργίας ή την εφ' άπαξ καταβολή του συνόλου του για την δημιουργία μίας νέας επιχείρησης, προέβη σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, καθώς το φαινόμενο πλήττει πάνω από έναν στους δύο νέους ηλικίας τουλάχιστον 25 ετών στη χώρα.
Από το πρόγραμμα, ύψους 3,485 δισεκ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, που θα χρηματοδοτηθεί κατά 32% από την ΕΕ, θα "επωφεληθούν πάνω από ένα εκατ. νέοι" σε πρώτη φάση, ανακοίνωσε ο Ραχόι παρουσία δημοσιογράφων.
Πρώτιστη μέριμνα είναι "να παρασχεθεί επαγγελματική κατάρτιση σε νέους που δεν έχουν ούτε εργασία, ούτε ευκαιρίες, διότι στερούνται επαρκούς εκπαίδευσης. Σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν 450.000 νέοι", υπογράμμισε.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης παροχή βοήθειας για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων: ένας νέος ηλικίας κάτω των 30 ετών που θέλει να ξεκινήσει μία επιχείρηση θα μπορεί, επί παραδείγματι, να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας, το ανώτερο, επί εννέα μήνες, ή να του χορηγηθεί το ίδιο ποσόν εφ' άπαξ.
Επίσης προβλέπεται και μείωση των κρατήσεων, το ανώτερο έως 800 ευρώ για ένα έτος και επί τρία χρόνια για όποιον προσλαμβάνει στην επιχείρησή του κάποιον νέο, ηλικίας τουλάχιστον 30 ετών.
"Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο όχι μόνον ανταποκρίνεται στο σχέδιο μεταρρυθμίσεών μας, αλλά επίσης είναι συμβατό και με το πρόγραμμα 'Εγγύηση για τη Νεολαία' που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο", υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι.
Η ΕΕ προβλέπει να εκταμιεύσει 6 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, που θα διατεθούν σε περιοχές όπου ο δείκτης της ανεργίας μεταξύ των νέων ξεπερνά το 25%. Οι πρόνοιες αυτές αφορούν δεκατρία κράτη μέλη, με προεξάρχουσες την Ελλάδα και την Ισπανία, όπου ο αντίστοιχος δείκτης ξεπερνά το 55% (55,13% για την Ισπανία στα τέλη του 2012).
Από την πλευρά τους, τα δύο κυριότερα σωματεία εργαζομένων της Ισπανίας, CGT και CCOO, εκτιμούν σε αντίστοιχη ανακοίνωσή τους πως τα μέτρα αυτά θα αποδειχθούν "περιορισμένης αποτελεσματικότητας" εάν δεν συνοδευτούν από έναν "αναπροσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο οποίος θα δίνει προτεραιότητα στην εργασία έναντι του ελλείμματος".