Συνέχεια στο διπλωματικό επεισόδιο Ναπολιτάνο -Στάινμπρουκ

Αίσθηση έχει προκαλέσει στους διπλωματικούς κύκλους το γεγονός ότι ο Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ακύρωσε χθες προγραμματισμένο επίσημο δείπνο με τον ηγέτη του SPD και υποψήφιο Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Πέερ Στάινμπρουκ, μετά από δηλώσεις του τελευταίου σχετικά με το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών. Ο  Στάινμπρουκ είπε ότι του “προκάλεσε φρίκη” το γεγονός ότι “δυο κλόουν κέρδισαν” τις εκλογές στην Ιταλία, κάνοντας σαφές ότι αναφερόταν στον Μπερλουσκόνι και στον Γκρίλο.

“Προφανώς δεν είναι σωστές” οι δηλώσεις του υποψηφίου Καγκελάριου  περί των “κλόουν”, τους οποίους ψήφισαν οι Ιταλοί εκλογείς”, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κατά την συνάντησή του με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στο Βερολίνο και ζήτησε μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή των λέξεων, όταν πρόκειται για μία φίλη και σύμμαχο χώρα.

Ο Ναπολιτάνο χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γερμανού Σοσιαλδημοκράτη “λυπηρές” και εξήγησε στον Γερμανό ομόλογό του ότι το δείπνο ακυρώθηκε καθώς , “δεν υφίσταντο πλέον οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης συνάντησης”.  

Την ίδια ώρα , ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD , Άξελ Σέφερ, Κριτι άσκησε κριτική στον Ιταλό πρόεδρο,   χαρακτηρίζοντας “ατυχή και υπερβολική”  την αντίδρασή του να ακυρώσει το δείπνο και τόνισε ότι ο υποψήφιος Καγκελάριος έχει την “απόλυτη στήριξή” του.

“Όποιος αλλάζει τόσο πολύ και εν μέρει καταστρέφει την πολιτική κουλτούρα μιας χώρας, όπως ο Μπερλουσκόνι, θα πρέπει να δεχθεί την κριτική” είπε χαρακτηριστικά ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής.