Οι “νεκροί”, οι ανοικτοί και η… ακυβέρνητη Ιταλία

Αν ο όρος “ελληνική τραγωδία” φαίνεται ίσως υπερβολικός σε αρκετούς όσον αφορά στο μετεκλογικό χάος που επικρατεί στην Ιταλία, οι ίδιες οι πρωταγωνιστές του ντέρμπι για το σχηματισμό κυβέρνηση είναι – αν μη τι άλλο- θεατρικοί. Τι μέλλει γενέσθαι αβέβαιο...

Πρώτος όλων, ο σούπερσταρ αυτών των εκλογών – ίσως είναι και η άνεση που του δίνει το καλλιτεχνικό του επάγγελμα- Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος έκλεισε κάθε πόρτα προς τον επικεφαλής του κεντροαριστερού κόμματος, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, αποκαλώντας τον “νεκρό”. “Είναι ένας νεκρός που μιλά” λέει ο Μπέπε Γκρίλο και ζητά την παραίτηση του Μπερσάνι. Η απάντηση του Γκρίλο ήρθε μέσα από το blog του, το οποίο αποτέλεσε ουσιαστικά και τον τόπο όπου “γεννήθηκε” το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Συνεχίζει δε λέγοντας ότι “ο Μπερσάνι μας 'παρενοχλεί' πολιτικά. Επί μέρες μας ζαλίζει με προτάσεις απρεπείς αντί να παραιτηθεί όπως θα έκανε κάθε άλλος στη θέση του. Κατάφερε μέχρι και να χάσει κερδίζοντας” γράφει ο Γενοβέζος κωμικός.

“Αυτό που έχει να μου πει ο Γκρίλο, περιλαμβανομένων των προσβολών, θέλω να το ακούσω στο Κοινοβούλιο. Και εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του” απαντά ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Μπερσάνι πάντως πρότεινε ακόμη και την προεδρία της Βουλής στο Κίνημα του Γκρίλο. Ωστόσο, η πρόταση του συνάντησε τοίχο. Ο Γκρίλο πάντως δήλωσε ότι “ θα ψηφίζουμε τους νόμους που αντανακλούν το πρόγραμμά μας όποιος και να τους προτείνει”.

Από την άλλη πλευρά, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αν και δηλώνει “αηδιασμένος από την πολιτική”, είπε να... κάνει τη θυσία και δηλώνει “προσωπικά παρών”. Επιμένει δε στην πρόταση του για σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού λέγοντας πως “αν δεν κυβερνηθεί η Ιταλία θα πληρώσει υψηλό τίμημα”.

Το μικρότερο κόμμα της Αριστεράς και Ελευθερίας (Sel) και ο επικεφαλής του, Νίκο Βέντολα, σε συνάντηση του με τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος απέρριψε κάθε πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή του Μπερλουσκόνι.

Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο συναντάται με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο για να συζητήσουν την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία.