“Μπροστά στο Ιράκ του Σαντάμ η Συρία θα ήταν παράδεισος”

“Αν δεν είχαμε απομακρύνει το Σαντάμ από την εξουσία απλά σκεφτείτε τι θα είχε γίνει με τις αραβικές επαναστάσεις που συνεχίζονται και το Σαντάμ που ήταν 20 φορές χειρότερος από τον Άσαντ στη Συρία, προσπαθούσε να καταστείλει την εξέγερση στο Ιράκ. Σκεφτείτε τις συνέπειες του να αφήναμε αυτό το καθεστώς στην εξουσία”. Με αυτά τα λόγια, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και νευραλγικός σύμμαχος του Μπους, Τόνι Μπλερ, υπερασπίστηκε την επιλογή της Βρετανίας και των ΗΠΑ να εισβάλλουν στο Ιράκ το 2003.

Μιλώντας στο BBC, με αφορμή τη 10η επέτειο από την εισβολή, ο κ. Μπλερ παραδέχτηκε ότι το τίμημα ήταν “πολύ πολύ υψηλό”. Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών είναι 162.000 άνθρωποι. Όμως τα ανεπίσημα στοιχεία έχουν αναφέρει έως και 1 εκατομμύριο θανάτους!

“Με ρωτάτε αν σκέφτομαι τις ανθρώπινες απώλειες από το 2003. Φυσικά και τις σκέφτομαι, θα ήταν απάνθρωπο να μην τις σκεφτόμουν. Αλλά σκεφτείτε τι θα γινόταν αν τον είχαμε αφήσει εκεί” προσθέτει αναφερόμενος στο Σαντάμ Χουσεΐν.

Παραδέχτηκε ότι η εισβολή δίχασε εξαιρετικά τη διεθνή κοινή γνώμη αλλά επέμεινε ότι ήταν η σωστή επιλογή. Μάλιστα δήλωσε κουρασμένος από την προσπάθειά του να πείσει για αυτό. “Έχω εδώ και καιρό εγκαταλείψει την προσπάθεια να πείσω τον κόσμο ότι ήταν η σωστή επιλογή” λέει.

Προειδοποίησε δε ότι αν δεν αναλογιστεί ο κόσμος τη σημασία της εισβολής στο Ιράν “δεν θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και για άλλα τέτοια προβλήματα που θα προκύψουν μέσα στα επόμενα χρόνια”.

“Έχουμε ένα στη Συρία. Έχουμε και ένα στο Ιράν που έρχεται. Το θέμα είναι πώς κάνεις τον κόσμο ένα πιο ασφαλές μέρος;” κατέληξε ο κ. Μπλερ.