Της Λήδας Δεληγιάννη
Στο ίδιο έργο θεατές... Έλληνες, Ιταλοί αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη. Ο ιταλικός -και όχι μόνο- Τύπος κάνει λόγο για μια τραγωδία αλά ελληνικά η οποία παίζεται τώρα στην Ιταλία.
Το σενάριο περίπου γνωστό από τη δραματική εκλογική αναμέτρηση που παίχτηκε σε... δυο πράξεις το καλοκαίρι στη χώρα μας.
Ωστόσο το μήνυμα από το Βερολίνο ήταν σαφές προς τη Ρώμη “εσείς δεν είστε Ελλάδα, δεν υπάρχουν περιθώρια δεύτερων εκλογών, κάντε άμεσα κυβέρνηση”.
Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της ιταλικής Huffington Post: με τη σελίδα καλυμμένη από μια θεατρική μάσκα αρχαιοελληνικού δράματος και τον τίτλο “Ελληνική Τραγωδία”, η ιστοσελίδα κάνει εκτενή αναφορά στην αναταραχή που έφερε στις αγορές η εκλογική αναμέτρηση με τα αποτελέσματα- σοκ.
Από το πρώτο crash-test στις αγορές, η Ιταλία βγήκε αρκετά ταρακουνημένη. Η Ρώμη, αν και κατάφερε να αντλήσει τα 6,5 δισ. ευρώ που αναζητούσε είδε τα επιτόκια των 5ετών και 10ετών ομολόγων της να αυξάνονται κατακόρυφα, αγγίζοντας υψηλό πενταμήνου, από τον Οκτώβριο του 2012.
“Η δημοπρασία θα φέρει αύξηση 65-75 μονάδων στο κόστος χρηματοδότησης (της Ιταλίας) σε σχέση με τον περασμένο μήνα” εκτιμά αναλυτής της UniCredit στο Reuters.
“Οι αγορές είχαν υποτιμήσει τους πολιτικούς κινδύνους στην Ιταλία για μήνες και τώρα προσπαθούν να λειτουργήσουν σε μια εξαιρετικά ασταθή και ρευστή πολιτική κατάσταση αναφέρει ο επικεφαλής του Spiro Sovereign Strategy, Nicholas Spiro.
Xαρακτηριστικά και τα όσα γράφονται στα social media από τους απλούς Ιταλούς: μείνετε ψύχραιμοι και φτιάξτε τη βαλίτσα σας, προτρέπει ένας Ιταλός τους συμπολίτες του
Οι δηλώσεις χτες ήταν ξεκάθαρες προς τη Ρώμη, έως και απειλητικές, προερχόμενες κυρίως από τη Γερμανία. Σε πιο ήπιους τόνους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωσε "πεπεισμένος" ότι η Ιταλία θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Οι πολιτικοί ηγέτες στη Ρώμη πρέπει να συνεχίσουν τη "δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις", δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λιθουανία, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν απλώς να υπάρχουν νέοι "τόνοι" και "αποχρώσεις".
Νικητής των εκλογών: η ακυβερνησία
Το πρωτοσέλιδο της Il Messaggero είναι ενδεικτικό: “Και ο νικητής είναι: η ακυβερνησία”.
Την Τετάρτη, ο Ιταλός πρόεδρος, Τ. Ναπολιτάνο θα έχει συνάντηση με την Α. Μέρκελ στη Γερμανία.
Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος που πήρε – έστω και οριακά- την πλειοψηφία, έχει αναλάβει το τιτάνιο έργο του σχηματισμού μιας μεγάλης κυβέρνησης συνασπισμού. Για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να συνεργαστεί με το Μπερλουσκόνι, τον άνθρωπο τον οποίο πολλάκις κατηγόρησε κατά την προεκλογική εκστρατεία ότι “κατέστρεψε την Ιταλία”. Ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι “όλοι πρέπει κάτι να χάσουν” προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση. Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, όμως πόσο διατεθειμένοι είναι να... χάσουν τόσα όσα χρειάζονται για το σχηματισμό συνασπισμού δεν είναι εύκολο να πει κανείς.
Από την πλευρά του, ο Μπέπε Γκρίλο εκτίμησε ότι όποια κυβέρνηση και να σχηματιστεί δεν θα αντέξει περισσότερο από 6 μήνες.
“Δεν θα μπορέσουν να κυβερνήσουν” είπε στους δημοσιογράφους. “Είτε είμαι εκεί, είτε όχι, δεν θα μπορέσουν να κυβερνήσουν”. Προσέφερε πάντως χείρα συνεργασίας προς πάντα ενδιαφερόμενο υπό τον όρο ότι θα υποστηρίξει τις πολιτικές θέσεις του Κινήματος των Πέντε Αστέρων: από μέτρα κατά της διαφθοράς μέχρι πράσινες πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος. Η λέξη “συνεργασία” πάντως ίσως δεν είναι η κατάλληλη. Και πάντα πίσω από τις λέξεις των πολιτικών κρύβονται πολλαπλά, ακόμη και αναιρούμενα μηνύματα. Η πραγματική πρόθεση του σταρ αυτών των εκλογών διαβάζεται μάλλον σε αυτή την πρόταση “δεν είναι ώρα να μιλάμε για συμμαχίες... το σύστημα έχει ήδη καταρρεύσει”, δήλωσε. Το ερώτημα είναι τι ρόλο προτίθεται ο κωμικός ηθοποιός κ. Γκρίλο να παίξει στην... τραγωδία που βρίσκεται εν εξελίξει στην Ιταλία. Το ζήτημα είναι ότι μάλλον η κάθαρσις αργεί... αργεί πολύ!