Ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δήλωσε σήμερα πως έχει επίγνωση του “δραματικού χαρακτήρα” της κατάστασης που βιώνει η Ιταλία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο δεν έδωσε σε καμία παράταξη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου , ο Μπερσάνι είπε χαρακτηριστικά: “Δεν κερδίσαμε ακόμη και αν ήρθαμε πρώτοι”. Έτσι, “θα προτείνει στις πολιτικές δυνάμεις που θα βρίσκονται στο κοινοβούλιο ένα σαφές πρόγραμμα με κύρια βασικά σημεία” προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Είναι σαφές πάντως ότι το μήνυμα του Μπερσάνι έχει κύριο αποδέκτη το κίνημα του Γκρίλο με την επίγνωση ότι η μπερλουσκονική συμμαχία μπορεί να μην συνεργασθεί στην έγκριση νόμων που να αφορούν παραδείγματος χάρη την έγκριση νόμου που να θεσπίζει το ασυμβίβαστο επιχειρηματικής και πολιτικής δραστηριότητας.
"Τώρα οι βουλευτές και γερουσιαστές του Γκρίλο πρέπει να μας πουν τι θέλουν να κάνουν για την χώρα", είπε ο Μπερσάνι.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του κινήματος διαμαρτυρίας των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο διεμήνυσε πως η παράταξή του δεν πρόκειται να συμμαχήσει με κανέναν και έχιε ήδη δηλώσει ότι “δεν εννοεί να συναινέσει σε υπόγειες συμφωνίες”. Πολλοί νεοεκλεγέντες βουλευτές του όμως έχουν δηλώσει πρόθυμοι να αξιολογήσουν μεμονωμένα τις όποιες προτάσεις .
“Το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν πρόκειται να συμμαχήσει με κανέναν”, δήλωσε ο Γκρίλο μία ημέρα μετά την νικηφόρα-για αυτόν- εκλογική αναμέτρηση αλλά είπε ότι θα αξιολογεί τις προτάσεις-εάν υπάρχουν- “που είναι συμβατές με το πρόγραμμά μας” και αναλόγως και κατά περίσταση θα ψηφίζει τις μεταρρυθμίσεις.
Ο Γκρίλο επίσης πρότεινε τον νομπελίστα δραματουργό Ντάριο Φο, ο οποίος υποστήριξε θερμότατα το κίνημα του πρώην συναδέλφου του κωμικού, ως τον πιθανό επόμενο πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, μετά το πέρας της θητείας του Τζόρτζο Ναπολιτάνο στο Κυρηνάλιο Μέγαρο τον ερχόμενο Απρίλιο. "Ο Ντάριο Φο έχει ένα ανοικτό πνεύμα κι εμείς έχουμε ανάγκη από ανοικτά μυαλά" είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της συντηρητικής παράταξης Σίλβιο Μπερλουσκόνι άφησε να εννοηθεί πως το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η Ιταλία, θα μπορούσε να λυθεί μέσω του σχηματισμού μιας κυβέρνησης “διευρυμένης συμμαχίας” μεταξύ του κόμματός του Λαός της Ελευθερίας (PdL) και του Δημοκρατικού Κόμματος του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι., αλλά απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με τον Μάριο Μόντι.
Σε συνέντευξή του, ο Μπερλουσκόνι είπε ότι “ο καθένας θα πρέπει πλέον να σκέφτεται το τι είναι επωφελές για την Ιταλία” αλλά ήταν αντίθετος στο ενδεχόμενο νέων εκλογών.