Το στοίχημα της Μέρκελ και ο ιταλικός -εκλογικός- τραγέλαφος

Χαστούκι στη σιδηρά Καγεκλάριο, Άγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίστηκε από το σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός κατακρημνίστηκε, ο γίγαντας Μπερλουσκόνι ξαναπήρε το ρόλο της πριμαντόνας στην ιταλική πολιτική σκηνή, επισκιάζοντας για λίγο τις μπούγκα μπούγκα φίλες του, ο κεντροαριστερός Μπερσάνι αντιμετωπίστηκε με αρκετή δόση επιφυλακτικότητας και ο Μπέπε Γκρίλο είναι... καβάλα στο άλογο. Ενδεικτικά είναι πολλά πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου που σχολιάζουν ότι ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βρίσκεται στα χέρια του ιταλού κωμικού.

Με μία πρώτη ανάγνωση επιβεβαιώνεται η πλήρης απαξίωση του ιταλικού πολιτικού συστήματος, αφού ο δημοφιλής Μπέπε Γκρίλο κατάφερε να συγκεντρώσει ως ανεξάρτητος υποψήφιος 25% και να καταρρίψει το ρεκόρ του Μπερλουσκόνι ο οποίος το 2004 είχε πάρει 19%.

Μία δεύτερη ανάγνωση υπογραμμίζει τις – γνώριμες στους Έλληνες – παρεμβάσεις των εταίρων μας στην εκλογική διαδικασία. Στην πεπατημένη των ελληνικών εκλογών του καλοκαιριού του 2012 ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρήθηκαν "ενορχηστρωμένες" επιθέσεις φιλίας στο συνασπισμό του Μόντι, την ώρα που μέχρι και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ανάδειξης ενός αντιμνημονιακού μπλοκ. Σημειωτέον, ότι η Ιταλία δεν υπέγραψε κάποιο μνημόνιο αλλά ο εντολοδόχος απερχόμενος πρωθυπουργός έλαβε σκληρά δημοσιονομικά μέτρα προσαρμογής που αντιστοιχούν σε ένα τέτοιο, γεγονός που οδήγησε στην εκλογική καταβαράθρωση του.

Το "πείραμα" της Γερμανίας με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στις προεκλογικές περιόδους χωρών του "προβληματικού" Νότου, που δεν απέχει πολύ από αυτό  έναν υπόγειο πόλεμο συμφερόντων, στέφθηκε με επιτυχία στην Ελλάδα, όχι όμως και στην Ιταλία. Γερμανοί πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η Μέρκελ επιχειρεί να θέσει γερά θεμέλια στην ασκούμενη πολιτική της λιτότητας πριν φτάσει η ώρα των γερμανών πολιτών το φθινόπωρο να προσέλθουν στις κάλπες για να αποκομίσει τα μέγιστα εκλογικά οφέλη.

Τη συνταγή της επιτυχίας της φίλτατης Άγκελας φαίνεται ότι - προς το παρόν - χάλασε ένας λαϊκιστής κωμικός που μετέτρεψε τις εκλογές της γείτονος σε εφιάλτη για τους υπερμάχους της λιτότητας και κωμωδία για τους επικριτές της...

Υ.Γ. Μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Ιταλία, πρώτη είδηση στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας είναι "Η Γερμανία θέλει μία σταθερή κυβέρνηση στην Ιταλία". Μάλλον το τι θέλουν οι Ιταλοί, που προσήλθαν στις κάλπες και το νόημα της νωπής λαϊκής εντολής δεν έχει ιδιαίτερη σημασία...