Παραλήρημα Μπερλουσκόνι που θέλει να αγοράσει ελληνικό νησί

Να αγοράσει ελληνικό νησί θέλει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι όπως ο ίδιος είπε!

Ο Μπερλουσκόνι μπέρδεψε το όνομα Παπανδρέου με αυτό του... Παπαδόπουλου και με το γνωστό του ύφος είπε πως “Είχα μιλήσει με τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό σας Παπαδόπουλο (εννοεί τον Γ. Παπανδρέου) όπως και με τον Σαμαρά και ήμουν στο πλευρό τους, όμως δε μπορούσε να γίνει τίποτα με τους Γερμανούς. Είναι μια καταστροφή. Λυπάμαι πολύ”!

Είπε ακόμη: “Εμείς οι Ιταλοί όπως ξέρετε, τρέφουμε μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα, η οποία έχει βαθιές ρίζες πολιτισμού. Έχουμε όλοι μελετήσει αρχαία ελληνικά στα σχολεία”.

Όπως μετέδωσε η Repubblica μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε: “είχα πει στον Παπαδόπουλο (τον διορθώνουν), συγγνώμη στον Παπανδρέου, αν υπάρχει μια ωραία ιδιοκτησία στην Ελλάδα και αν ήταν χρήσιμο να κάνω μια αγορά. Τώρα πια δεν έχω καν του κουράγιο, γιατί έχουν πέσει τόσο οι τιμές που θα είναι σαν να το εκμεταλλεύομαι. Το είχα πει σε εκείνον αλλά και στον Σαμαρά. Του είχα πει αν υπάρχει κάποιο νησί να αγοράσω, εγώ είμαι διαθέσιμος. Τώρα όμως σωπαίνω”.

 

Στις κάλπες οι Ιταλοί

Σαράντα επτά εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται σήμερα και αύριο στις κάλπες για την ανανέωση της βουλής και της γερουσίας της Ρώμης. Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά από τις επτά το πρωί μέχρι τις εννιά το βράδυ, και αύριο από τις έξι το πρωί μέχρι τις δύο το μεσημέρι τοπική ώρα. Τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αναμένεται να κοινοποιηθούν μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τα ξημερώματα της Τρίτης.

Παράλληλα, δεκατρία εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται να εκφρασθούν για την ανανέωση των περιφερειακών συμβουλίων της Λομβαρδίας (με πρωτεύουσα το Μιλάνο), του Λατίου (με πρωτεύουσα την Ρώμη) και της περιοχής του Μολίζε, στην κεντρική Ιταλία.

Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την βόρεια Ιταλία με χιονοπτώσεις και τις νότιες περιοχές της χώρας, με ισχυρές βροχοπτώσεις, μπορεί να αποθαρρύνει ενδεχομένως, κάποιους από τους εκλογείς, ενισχύοντας την αποχή.

Το ιταλικό υπουργείο εσωτερικών πάντως, έχει δώσει οδηγίες στις διάφορες νομαρχίες "να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολυνθεί η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα", με ιδιαίτερη αναφορά στους ηλικιωμένους.

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν πριν από δύο εβδομάδες έδειξαν ότι ο ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος, Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, προηγείται με προβάδισμα 5 μονάδων, αλλά οι αναλυτές διαφωνούν σχετικά με το αν θα είναι σε θέση να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση που θα ωθήσει τη χώρα στις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την ανάκαμψη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Μπερσάνι φαίνεται ότι προηγείται μόλις λίγες μονάδες του αντιπάλου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια κεντροαριστερή κυβέρνηση με επικεφαλής το Μπερσάνι, η οποία ενδεχομένως να υποστηρίζεται από τον Μάριο Μόντι.

Ωστόσο, η δυναμικές προεκλογικές εκστρατείες του Μπερλουσκόνι και του Γκρίλο έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το αποτέλεσμα των εκλογών, προκαλώντας ανησυχίες ότι μπορεί να μην υπάρξει ένας σαφής νικητής.

Παρόλα αυτά, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές θα έχει μπροστά της μια δύσκολη αποστολή, την ανάσυρση της Ιταλίας από τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 20 ετών και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.