Στα θέματα της οικονομίας και στο μνημόνιο, τα οποία κυριάρχησαν σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, επικεντρώθηκε η τελευταία συζήτηση των δύο "μονομάχων", του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και του υποψηφίου του ΑΚΕΛ Σταύρου Μαλά, στις αυριανές εκλογές για την ανάδειξη του έβδομου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα επιδιώξει "αναδιαπραγμάτευση" του μνημονίου για να βελτιωθούν κάποιες στρεβλώσεις που αφορούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
"Έχουμε αποταθεί σε ευρωπαϊκά και όχι μόνο κράτη, για βραχυπρόθεσμο δάνειο" είπε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχουμε πολυτέλεια για επ' αόριστον διαπραγματεύσεις.
"Υπάρχουν ταμεία από μια χώρα, η οποία είναι εντός της Ευρώπης, και μία εκτός", ανέφερε και επισήμανε πως ό,τι γίνει θα γίνει "με διαφάνεια και απόλυτη γνώση. Ο λαός πρέπει πλέον να ενημερώνεται για όσα αφορούν τη δική του τύχη". Σημείωσε, επίσης, ότι αποτελεί υποχρέωση τραπεζών να προστατεύσουν όσους εξαπάτησαν μέσω του θέματος των αξιόγραφων.
Σε ερώτηση, αν θα προωθήσει νέα φορολογικά μέτρα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ουδέποτε ανέφερε ότι θα αυξηθούν οι φορολογίες ενώ για το νόμο που αφορά τον Φόρο ακίνητης Ιδιοκτησίας σημείωσε: "θα το δούμε, να κάνουμε δικαιότερο σύστημα αλλά όχι το καταστροφικό νομοσχέδιο που έφεραν στη Βουλή".
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα των Financial Times, ότι υπάρχει ανησυχία ότι μπορούν να καμφθούν οι αντιστάσεις του και πώς θα αντιμετωπίσει τις πιέσεις σε σχέση με το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι χθες έδωσε συνέντευξη στην FT όπου έκανε ξεκάθαρο "να μην διανοηθούν να ασκήσουν οποιαδήποτε πίεση στον κυπριακό ελληνισμό γιατί έχει οικονομική ανάγκη". Οσοι αποπειραθούν, τόνισε, θα εισπράξουν σθεναρή αντίσταση. 'Αλλο οικονομική ανάγκη και άλλο λύση του Κυπριακού, επεσήμανε και συμπλήρωσε:" θα εκπλήξει ευχάριστα όσους κινδυνολογούν μέσα από μαύρη προπαγάνδα ότι είμαι ο yes man" .
Ο Σταύρος Μαλάς εξήγησε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, το πρώτο που θα κάνει είναι να προχωρήσει στη συνομολόγηση ενός μνημονίου, με κάποιες μικρές αναπροσαρμογές, με διαπραγμάτευση του επιτοκίου και του θέματος των ιδιωτικοποιήσεων. "Εμείς δεν συζητούμε ιδιωτικοποιήσεις", είπε.
Ερωτηθείς, αν αποδέχεται το Μνημόνιο ως έχει, απάντησε θετικά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν εσωτερικές ρυθμίσεις που δίνουν την ευκαιρία για εσωτερικές αλλαγές όσον αφορά τους έκτατους υπαλλήλους και άλλα. Ωστόσο δεν απάντησε στο κρίσιμο ερώτημα, ποιο είναι το δικό του Πλάνο Β' για να αντλήσει λεφτά το κράτος μέχρι να υπογραφεί το Μνημόνιο, αφού η πρώτη δόση δεν αναμένεται πριν τον ερχόμενο Μάιο.
Σε άλλο σημείο ο κ. Μαλάς είπε πως η Κύπρος θα πρέπει να ξεχάσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα που είχε μέχρι σήμερα, καθώς θα πάμε σε μικρότερο χρηματοπιστωτικό τομέα και θα πάμε σε ένα άλλο μοντέλο της οικονομίας που θα προωθεί την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Σε ερώτηση για το Κυπριακό και αν θα αποσύρει τις δεσμεύσεις Χριστόφια, τόνισε πως με την ανάληψη της προεδρίας τους πρώτους τρεις μήνες θα καταρτίσει ένα εκτεταμένο πλαίσιο λύσης που θα στηρίζεται στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, στα ψηφίσματα των ΗΕ και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.
Υποστήριξε πως τα θέματα της εκ περιτροπής προεδρίας και των εποίκων δεν υπάρχουν στο τραπέζι, και πως ο αριθμός των 50 χιλιάδων εποίκων δεν τον δεσμεύουν. Ανέφερε, επίσης, πως δεν θα ξεφύγει από τη βασική αρχή επίλυσης του Κυπριακού, και δεσμεύτηκε για λύση ισχυρής ομοσπονδίας.