Δ. Χριστόφιας: Αποχωρώ με το κεφάλι ψηλά

Αποχωρώ με το κεφάλι ψηλά διότι-όλα αυτά τα χρόνια- έκανα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ό,τι μπορούσα για να πετύχω το καλύτερο για την Κύπρο μας», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας σε διάγγελμα του, στο οποίο έκανε αποτίμηση της πενταετούς θητείας του.

   Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πικρία του σχετίζεται με το τραγικό δυστύχημα στο Μαρί, το οποίο, σημείωσε, προκάλεσε στον ίδιο και στην οικογένειά του άγχος και βαθιά θλίψη για το χαμό ανθρώπινων ζωών.

   Επίσης δήλωσε ότι νοιώθει μεγάλη πίκρα, γιατί δεν κατάφερε να υλοποιήσει το όραμα της ζωής του για την επίλυση του Κυπριακού. Είπε ωστόσο ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του, διότι έκανε με το παραπάνω ό,τι περνούσε από το χέρι του και όλοι διεθνώς αναγνωρίζουν τις προσπάθειες του.

   Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι το φυσικό αέριο είναι χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο κληροδότημα, που αφήνει στην Κύπρο και το λαό της η κυβέρνηση του, στην οποία εξάλλου έλαχε το βαρύτατο καθήκον της πραγματοποίησης της πρώτης κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι η Κύπρος είναι θύμα της κρίσης του τραπεζικού συστήματος και σημείωσε ότι η κυβέρνηση του έλαβε πολλά μέτρα για να την αντιμετωπίσει . “Η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης μεγάλων κυπριακών τραπεζών υποχρέωσε την κυβέρνηση να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, τον οποίο προσπαθήσαμε πάρα πολύ να αποφύγουμε” δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

  Τέλος, ο Δ.Χριστόφιας κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την Κυριακή  και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα καθώς "η λύση στα προβλήματα δεν είναι η αποχή, είναι η συμμετοχή" όπως είπε χαρακτηριστικά στα αποχαιρετιστήριο διάγγελμά του.