Μέχρι τις 20 Μαρτίου θα εκλεγεί ο νέος Πάπας

Την εβδομάδα μετά τις 15 Μαρτίου θα συγκληθεί το κονκλάβιο για την εκλογή του νέου ποντίφικα, ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό, καθώς ο Παπικός θρόνος πρέπει να έχει κάτοχο πριν το καθολικό Πάσχα, που φέτος είναι στις 31 Μαρτίου.

Οι καρδινάλιοι θα κληθούν να επιλέξουν τον νέο Πάπα 15 έως 20 ημέρες από την επίσημη εκκένωση της θέσης, στις 28 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

Νωρίτερα σήμερα,ο απερχόμενος Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωση του ότι θα παραιτηθεί ενώ περισσότεροι από 8.000 πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην  πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, του επιφύλαξαν πανηγυρική υποδοχή.  

"Παραιτούμαι για το καλό της Εκκλησίας" είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος των πιστών ο Βενέδικτος. Διαβεβαίωσε το ποίμνιο του ότι έχει απόλυτη συναίσθηση "της βαρύτητας της απόφασης του" αλλά είναι σαφές ότι δεν έχει το αναγκαίο "πνευματικό και σωματικό σθένος" για να εκτελέσει τα καθήκοντα του. Ενώ ζήτησε την κατανόηση και τη συμπαράσταση του κόσμου ακόμη και μετά την παραίτηση του, στις 28 Φεβρουαρίου. 

“Συνεχίστε να προσεύχεστε για μένα, την Εκκλησία και τον επόμενο Πάπα” ζήτησε ο Ποντίφικας από τους συγκεντρωμένους πιστούς.