Βία κατά των γυναικών… το 4.000 π.Χ.

Σκελετοί που ανακαλύφθηκαν από τη Λίθινη Εποχή δείχνουν φονικές επιθέσεις βίας

Τη Λίθινη Εποχή, η βία στις ανθρώπινες ομάδες και κοινωνίες ήταν καθημερινότητα. Και φυσικά οι γυναίκες δεν αποτελούσαν εξαίρεση στον κανόνα αυτό...

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της Σκωτίας μελετώντας κρανία και σκελετούς ανθρώπων που έζησαν πριν από 6.000 – 3.700 χρόνια, την Εποχή του Λίθου και τα οποία ανακαλύφθηκαν στη Σκανδιναβία, διαπίστωσαν ότι 1 στα 6 έφερε σημάδια από σοβαρότατα τραύματα. Συγκρίνοντας και με άλλα στοιχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν εξίσου πιθανό οι γυναίκες να πέσουν θύματα θανάσιμης βίας, όπως και οι άνδρες.

Λόγω παλαιότερων ευρημάτων από μαζικούς τάφους στη Γερμανία, όπου είχαν βρεθεί κυρίως σκελετοί ανδρών με σοβαρά τραύματα, οι επιστήμονες είχαν καταλήξει ότι οι γυναίκες προστατεύονταν και απείχαν από τις συγκρούσεις και τη βία. Όμως, παρέβλεψαν το εξής: ότι επρόκειτο για μαζικούς τάφους μετά από μάχες, συνεπώς μιλάμε για καιρό πολέμου. Απεναντίας, οι ανακαλύψεις από τη Σκανδιναβία αφορούν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων εκείνης της εποχής.

“Θα ήταν σαν και σήμερα να κοιτάμε μόνο στις εμπόλεμες ζώνες για να βγάλουμε συμπέρασμα. Αυτό όμως δεν θα μας πει τι τρέχει στη γειτονιά μας” λέει η Linda Fibiger, επικεφαλής της έρευνας.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ συνολικά οι άνδρες είχαν περισσότερα τραύματα, αυτά δεν ήταν μοιραία. Απεναντίας οι γυναίκες είχαν θανάσιμα τραύματα.

Αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν προς το παρόν το φαινόμενο, εξετάζουν το ενδεχόμενο να οφείλεται σε βία ενδοοικογενειακή ή μέσα στο πλαίσιο του σπιτιού.