Η ανακοίνωση ότι ο Βενέδικτος ο 16ος θα είναι ο πρώτος Πάπας που θα παραιτηθεί εδώ και 600 χρόνια, τάραξε τα νερά παγκοσμίως.
Όμως, ο Βενέδικτος δεν είναι ο μόνος που συγκλόνισε το Βατικανό. Στην πραγματικότητα, η παραίτηση του ήταν... παιχνιδάκι μπροστά σε άλλες ιστορίες που έσκασαν σαν βόμβες στη μακραίωνη ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας.
Ιδού κάποιες από αυτές:
Ο Πρώτος Πάπας
Ο πρώτος επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας ήταν ο Άγιος Πέτρος, κατά κόσμον Σίμωνας, ο οποίος ήταν ένας από τους γνωστότερους μαθητές του Ιησού, σύμφωνα με τον ιστορικό John Julius Norwich. Ο Πέτρος έζησε για 25 χρόνια στην Ασία και κατόπιν πήγε στη Ρώμη. Αν και ανέλαβε την κεφαλή της Εκκλησίας, ποτέ δεν πήρε επίσημα τον τίτλο του Πάπα, ωστόσο οι ιστορικοί τον θεωρούν σαν τον πρώτο Πάπα στην ιστορία. Λέγεται ότι ο Νέρωνας τον σταύρωσε ανάποδα, καθώς ο Πέτρος του είπε ότι δεν ήταν άξιος να πεθάνει όπως ο δάσκαλός του.
Παραίτηση
Ο Πόντιος, επικεφαλής της Εκκλησίας από το 230- 235 μ.Χ. παραιτήθηκε οικειοθελώς, όταν ο αυτοκράτορας Μάξιμος, μεγάλος διώκτης των Χριστιανών, τον καταδίκασε σε καταναγκαστική εργασία στα ορυχεία της Σαρδηνίας, σύμφωνα με την Καθολική Εγκυκλοπαίδεια.
Θα έρθουν καλύτερες εποχές
Για αρκετούς αιώνες, η Χριστιανική Εκκλησία πέρασε δύσκολα χρόνια με αλλεπάλληλους διωγμούς τόσο απλών πιστών όσο – πολύ περισσότερο- των επικεφαλής της. Το 313 μ.Χ. ο Μέγας Κωνσταντίνος έβαλε τέλος στους διωγμούς των Χριστιανών. Ο Πάπας Σιλβέστρος ο Α' ήταν ο πρώτος που “βασίλεψε” σε λιγότερο ταραγμένους καιρούς για τη χριστιανοσύνη. Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος συγκάλεσε τη Σύνοδο της Νίκαιας για να συνταχθεί το επίσημο Δόγμα της Πίστεως του Χριστιανισμού, ο Σιλβέστρος απείχει, στέλνοντας αντ' αυτού κάποιους ακολούθους του.
Ο Ειρηνοποιός
Ο Πάπας Λέων ο Α' (461-468 μ.Χ.) έμεινε στην ιστορία όχι για το παπικό του έργο αλλά για τη διπλωματική του υπεροχή: ήταν εκείνος που έπεισε τον Αττίλα, το Βασιλιά των Ούνων, να μην εισβάλει στη Ρώμη. Τι του είπε για να τον πείσει θα παραμείνει θαμμένο στα σκοτάδια της ιστορίας.
Ο Πάπας που έκατσε στο εδώλιο ως πτώμα!
Η θητεία του Πάπα Φορμόσιου (891- 896 μ.Χ.) στιγματίστηκε από πολιτικές έριδες και διαμάχες. Περίπου 20 χρόνια πριν αναλάβει τον παπικό θρόνο είχε αφοριστεί αλλά μετά ανακλήθηκε ο αφορισμός. Μετά το θάνατο του, έγινε εκταφή της σορού του για να καθίσει στο εδώλιο του δικαστηρίου ως... πτώμα! Το δικαστήριο τον έκρινε ανάξιο (!), όλα του τα διατάγματα κρίθηκαν άκυρα και κατόπιν δεν τον ξαναέθαψαν αλλά τον πέταξαν στον Τίβερη.
Βενέδικτος δεν είναι μόνον ένας...
Φαίνεται πως το Βενέδικτος δεν είναι ένα όνομα που στεριώνει εύκολα στον παπικό θρόνο! Ο Βενέδικτος ο 5ος κατέλαβε το αξίωμα το 964. Όμως, ο αυτοκράτωρ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Όθων, δεν τον ήθελε: εξέλεξε έναν αντι- Πάπα, τον Λέοντα τον 8ο και ο Βενέδικτος εξωθήθηκε σε αποχώρηση.
Και ο Βενέδικτος ο 6ος: όταν ο Όθωνας πέθανε, ο τότε Πάπας Βενέδικτος ο 6ος κλείστηκε φυλακή από τον μετέπειτα διάδοχό του και εκτελέστηκε.
Ο Βενέδικτος ο 9ος ανέβηκε και κατέβηκε στο θρόνο τρεις φορές, λόγω ερίδων.
Ο Πάπας ήταν... έγκυος;
Φήμες θέλουν τον Πάπα Ιωάννη, που βρέθηκε στο θρόνο από το 855 μέχρι το 877 ήταν στην πραγματικότητα... γυναίκα! Την ιστορία έφερε στο φως ο Δομινικανός μοναχός Μαρτίνος το 1265 που έκανε λόγω για την... Πάπισσα Ιωάννα, μια πανέξυπνη και απίστευτα μορφωμένη γυναίκα που από την Αθήνα έφτασε στη Ρώμη. Μάλιστα, η ιστορία θέλει την Ιωάννα να έμεινε έγκυος και να γέννησε στη διάρκεια της θείας λειτουργίας.
Πάπες με θητείες- αστραπή
Το 752 ο Πάπας Στέφανος εξελέγη αλλά δεν πρόλαβε να χειροτονηθεί καθώς πέθανε μόλις λίγες μέρες μετά. Ο Δαμασκηνός (1048) ο 2ος πέθανε 23 μέρες μετά που χειροτονήθηκε, ο Σελεστίνος ο 4ος (1241) βρέθηκε στον παπικό θρόνο για μόλις 16 μέρες ενώ ο Ουρβάνος (1590) έμεινε στο θρόνο για 12 ημέρες.
Και άλλη μια παραίτηση
Ο Πάπας Γρηγόριος ο 12ος εξελέγη το 1406, υπό το τεράστιο βάρος της αναταραχής του δεύτερου σχίσματος παραιτήθηκε το 1415.