“Έρωτας με την πρώτη ματιά”; “Η εσωτερική ομορφιά είναι που μετρά”; “Τα αντίθετα έλκονται”;
Τελικά πώς διαλέγουμε τον άνθρωπο που θα ερωτευτούμε; Μπορεί συχνά να λέμε ότι ο έρωτας είναι ένα μυστήριο αλλά η επιστήμη έχει ψάξει και έχει ρίξει αρκετό φως στο πιο συγκλονιστικό ίσως των ανθρώπινων συναισθημάτων: τον έρωτα!
Ερευνητές του πανεπιστημίου της Notre Dame με επικεφαλής την Elizabeth McClintock, μελετά τις διεργασίες και τις συνέπειες της φυσικής έλξης και της ηλικίας κατά την επιλογή ερωτικού συντρόφου καθώς και τις επιδράσεις του φύλου αλλά και των εισοδημάτων (!) στη σχέση. Και μας λένε με ποιο τρόπο τελικά μας χτυπούν τα βέλη του Φτερωτού Θεού.
Εξηγούν ότι πολύ συχνά η επιλογή συντρόφου ακολουθεί ένα... οικονομικό μοντέλο: προσπαθούμε να βρούμε τον πιο ποθητό αλλά και παράλληλα ισάξιο των προσόντων μας σύντροφο.
Κατά την επιλογή του Βαλεντίνου μας υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία προτιθέμεθα να “ανταλλάξουμε” για κάποια άλλα μεγαλύτερης... αξίας: η ωραία εμφάνιση αξιολογείται ως λιγότερο καλή επένδυση από ότι το κοινωνικό στάτους ή η οικονομική κατάσταση του επίδοξου συντρόφου, η φυσική έλξη “ανταλλάσσεται” με το να θέλει ο άλλος να δεσμευτεί μαζί μας αλλά και με μια καλή σεξουαλική ζωή.
Μεταξύ των ευρημάτων των επιστημόνων είναι και τα εξής:
Επίσης διαπίστωσαν ότι η ομορφιά μιας γυναίκας και το κοινωνικό στάτους ενός άνδρα είναι ποσά που αυξάνονται ευθέως ανάλογα.
“Οι άνθρωποι με υψηλότερο στάτους αξιολογούνται κατά μέσο όρο ως πιο ελκυστικοί εμφανισιακά, ίσως γιατί είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι και είναι πιο πιθανό να έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ωραία ρούχα και ακριβά κοσμήματα” λέει η McClintock.
Ενώ αυτό που καταρρέει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ο νόμος του... τα ετερώνυμα έλκονται... “μακράν η ισχυρότερη δύναμη έλξης είναι η ομοιότητα: στην εκπαίδευση, τη φυλή, το θρήσκευμα, την εμφάνιση” αποφαίνονται οι ειδικοί.