Εγκαταλείπει τα καθήκοντά του ο Πάπας Βενέδικτος

Την παραίτηση του θα υποβάλλει στις 28 Φεβρουαρίου ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ιταλικά ειδησεογραφικά δίκτυα.

Ο Ποντίφικας παρατείται καθώς - λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του- δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της θέσης του, ενώ όπως δήλωσε, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA,η απόφαση δεν προήλθε από κανενός είδους πίεση και πως έχει πλήρη συνείδηση της βαρειάς σημασίας και ευθύνης της πράξης του αυτής. 

"Στο σημερινό κόσμο για να διαχειριστείς το ποίμνιο του Αγίου Πέτρου και να διακηρύττεις το Ευαγγέλιο χρειάζεσαι δύναμη του πνεύματος, όσο και του σώματος" αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμα του ο Ποντίφικας. 

Πάντως, το Βατικανό θέλει να έχει εκλεγεί ο νέος επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μέχρι τα τέλη Μαρτίου, πριν από τις γιορτές του Πάσχα.Μέχρι τότε η θέση θα παραμείνει κενή, δεν θα οριστεί μεταβατικός διάδοχος. 

Ο Πάπας Βενέδικτος  XVI δεν θα λάβει μέρος στις εκλογές του Κονκλάβιου για τον διάδοχο του, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι. 

Μετά την παραίτησή του, ο Βενέδικτος θα αποσυρθεί σε καλοκαιρινή κατοικοία κοντά στη Ρώμη και από Σεπτέμβριο θα κατοικεί σε μοναστήρι στην επικράτεια του Βατικανού. 

Ο τελευταίος Πάπας που παραιτήθηκε ήταν ο Πάπας Γρηγόριος ο 12ος το 1415 υπό το βάρος του Σχίσματος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. 

Αξίζει σε αυτό το σημείο να υπογραμμιστεί ότι η επικείμενη παραίτηση του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έρχεται λίγο μόλις καιρό μετά τη σωρεία δημοσιευμάτων για σκαναλώδεις τραπεζικές κινήσεις της Τράπεζας του Βατικανού, γεγονός που δε μένει ασχολίαστο από αρκετούς αναλυτές και επικριτές του.

To τηλεγράφημα που απέστειλε το Βατικανό