Βρετανία:Πέρασε ο νόμος υπέρ των γάμων ομοφυλοφίλων

Παρά την ολοήμερη διαβούλευση και την έντονες αντιδράσεις, ακόμμα και από βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, υπερψηφίστηκε τελικά το νομοσχέδιο του Ντέηβιντ Κάμερον,  σύμφωνα με το οποίο επιτρέπονται πλέον οι γάμοι ομοφυλόφιλων ζευγαριών σε Βρετανία και Ουαλία.  

Με 400 ψήφους υπέρ και 175 κατά, το Βρετανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε το νομοσχέδιο “Ο Γάμος του Μπιλ” . Από τους 175 που ψήφισαν κατά, οι 140 πιστεύεται ότι ήταν Συντηριτηκοί βουλευτές που είχαν προειδοποιήσει τον Κάμερον ότι  το νομοσχέδιο "είναι λάθος, δεν αποτελεί προτεραιότητα για το κοινό συμφέρον και είναι άνευ λόγου διχαστικό". 

Επιπλεόν,το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και από τους Εργατικούς και Φιλελεύθερους βουλευτές.

Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε την κίνηση ως «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός" που ενισχύει την κοινωνία.

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα διχάστηκε, με τους πολέμιους της απόφασης Κάμερον να υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο "είναι λάθος"ενώ, η πλέον συντηρητική πτέρυγα του κόμματος  επισημαίνει τον κίνδυνο να χαθεί μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων τους στις επόμενες εκλογές.

Επιπλέον, την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεσή τους εξέφρασαν -όπως αναμενόταν- η Καθολική και Αγγλικανική Εκκλησία, καλώντας τους πιστούς να αντιταχθούν στους γκέι γάμους.

Παρόλα αυτά, δημοσκόπηση του YouGov, που δημοσιεύτηκε στους "Κυριακάτικους Times", υποστηρίζει ότι το 55% των Βρετανών είναι υπέρ των γάμων των ομοφυλοφίλων και 36% εναντίον.

Όμως, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ο γάμος ομοφυλοφίλων αποτελεί κριτήριο ψήφου μόνο για το 7% των ερωτηθέντων. Τα βασικά κριτήρια των Βρετανών με τα οποία θα ψηφίσουν το 2015 είναι η οικονομία (56%), η μετανάστευση (42%) και η υγεία (26%).