Το κρανίο που ανήκει στο βασιλιά της Αγγλίας, Ριχάρδο τον Γ' βρήκαν επιστήμονες κάτω από ένα πάρκινγκ οχημάτων στην Αγγλία.
Μετά από ανάλυση DNA, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Λέστερ επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, ότι πρόκειται πράγματι για το κρανίο του Άγγλου μονάρχη.
Κατόπιν οι επιστήμονες σχεδιάζουν να αναπλάσουν ψηφιακά το πρόσωπο του Ριχάρδου με βάση το κρανίο του.
Το εύρημα έφερε στο φως τον περασμένο Σεπτέμβριο μια ομάδα αρχαιολόγων από το πανεπιστήμιο του Λέστερ. Οι ανασκαφές έγιναν εκεί που σήμερα βρίσκεται το πάρκινγκ μιας δημόσιας υπηρεσίας αλλά όπου, σύμφωνα με καταγραφές, βρισκόταν το παρεκκλήσι Γκρεϊφράιαρς που είχε θαφτεί ο Ριχάρδος.
Γνωστός και ως “καμπούρης” καθώς έπασχε από βαρύτατη σκολίωση εκ γενετής, έμεινε ακόμη πιο γνωστός από το έργο του Σαίξπηρ και την περίφημη φράση “το βασίλειό μου για ένα άλογο”.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο σκελετός που χρονολογείται στον 15ο αιώνα, φέρει τραύματα σκελετών ανθρώπων που πέθαναν στη διάρκεια της μάχης.
“Το κρανίο είναι σε εξαιρετική κατάσταση και μπορεί να μας δώσει λεπτομερείς πληροφορίες”, τονίζει η αρχαιολόγος Τζο Απλμπι από το πανεπιστήμιο του Λέστερ, προσθέτοντας πως “εξετάζουμε εξονυχιστικά τον υπόλοιπο σκελετό για τυχόν ίχνη που να παραπέμπουν σε έναν βίαιο θάνατο”.
Ο Ριχάρδος ο Γ΄, ανέβηκε στο θρόνο της Αγγλίας τον Ιούλιο του 1483 και σκοτώθηκε στις 22 Αυγούστου 1485 στη μάχη του Μπόσγουορθ, κατά τον εμφύλιο μεταξύ του Οίκου του Λάνκαστερ και του Οίκου της Υόρκης (γνωστός κι ως Πόλεμος των Ρόδων). Η σορός του μεταφέρθηκε σε ένα μοναστήρι των Φραγκισκανών στο Λονδίνο, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου η ακριβής τοποθεσία του τάφου του παρέμεινε άγνωστη.
Τόσο ο Σαίξπηρ, όσο και οι Τυδώρ, η οικογένεια που τον νίκησε, εξασφάλισαν ότι ο Ριχάρδος ο Γ' θα μείνει στην ιστορία ως “κακός”, καθώς πολλοί ιστορικοί πιστεύουν πως ήταν υπεύθυνος για τον φόνο των νεαρών ανιψιών του, του βασιλιά Εδουάρδου του Ε' και του πρίγκιπα Ριχάρδου, που εξαφανίστηκαν ενώ ήταν κρατούμενοι στον Πύργο του Λονδίνου.