Στην φυλακή θα περάσει τους επόμενους 18 μήνες ένας Ούγγρος που κρίθηκε ένοχος για άρνηση του Ολοκαυτώματος κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ στο πλαίσιο της ποινής του θα πρέπει να επισκεφτεί υποχρεωτικά και το Άουσβιτς ή κάποιο άλλο μνημείο που είναι αφιερωμένο στο ΧαΣόα ("Η Καταστροφή", στα εβραϊκά). Το δικαστήριο της Βουδαπέστης που του επέβαλε την ποινή αποφάνθηκε επίσης ότι μετά από την επίσκεψη αυτή θα πρέπει να συντάξει έκθεση στην οποία καλείται να περιγράψει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.
Το δικαστήριο ανέφερε ότι έχει την επιλογή να επισκεφθεί το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Βουδαπέστη, το άλλοτε στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου (νότια Πολωνία) ή το Μουσείο Γιαντ Βασσέμ στην Ιερουσαλήμ.
Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη του είδους αυτού με βάση ένα νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 2010 και ποινικοποιεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος στην Ουγγαρία.
Στον καταδικασθέντα, 42 ετών, ειδικό στην πληροφορική, απαγορεύτηκε επίσης η συμμετοχή σε δημόσιες συγκεντρώσεις και σε πολιτικά γεγονότα.
Στη διάρκεια μιας δημόσιας συνάθροισης στη Βουδαπέστη το 2011, ο άνδρας είχε σηκώσει ένα πλακάτ με το σύνθημα στα εβραϊκά: "δεν έγινε Ολοκαύτωμα". Το πανό αυτό ήταν ορατό για περίπου 15' και κατόπιν επενέβη η αστυνομία της Βουδαπέστης, έγραψε το εβδομαδιαίο περιοδικό HVG.
Από τον Φεβρουάριο του 2010 η άρνηση του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς δημόσια επισύρει στην Ουγγαρία ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.
Μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, τον Απρίλιος του 2010, το κοινοβούλιο ενέκρινε εξάλλου νόμο που απαγορεύει να γίνεται δημόσια άρνηση εγκλημάτων της εποχής της κομμουνιστικής διακυβέρνησης, που οι νομοθέτες χαρακτήρισαν "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".
Ωστόσο πέρυσι πολλαπλασιάστηκαν τα επεισόδια αντισημιτισμού στην Ουγγαρία.
Ο τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης επιζών του Ολοκαυτώματος Έλι Βίζελ επέστρεψε ένα παράσημο που τού έχει απονεμηθεί στη Βουδαπέστη, σε έμπρακτη διαμαρτυρία όπως είπε για την επανένταξη στην ουγγρική κοινωνία πρώην Ναζί.
Στα μέσα Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, Ρόναλντ Λάουντερ, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Ορμπάν να πάρει αποστάσεις από τους εξτρεμιστές στη χώρα του που στρέφονται "εναντίον των Ρομά, των Εβραίων και άλλων μειονοτήτων".