Ακυρώθηκε τελικά η επίσκεψη ομάδας βουλευτών του Βερολίνου στην Αθήνα- με σύνθημα "μαθαίνω από τους Έλληνες, για να ξέρω πώς να κερδίζω" - έπειτα από κριτική που τους ασκήθηκε από το περιοδικό "Der Spiegel", το οποίο ανέδειξε το θέμα, κάνοντας λόγια για περιττά έξοδα από ένα κρατίδιο το οποίο θεωρείται φτωχό και δέχεται οικονομική βοήθεια από άλλα κρατίδια.Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της εφημερίδας "Der Tagesspiegel", η ακύρωση της επίσκεψης οφείλεται στο βεβαρημένο πρόγραμμα των βουλευτών.
Στην ακύρωση του ταξιδιού των βουλευτών – που είχε στόχο να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν, ή, για την ακρίβεια τι δεν πρέπει να κάνουν ώστε να αποφύγει η πόλη τους την πτώχευση - αναφέρεται σήμερα και η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου L' Écho .
Με ένα δημόσιο χρέος, που πενταπλασιάστηκε από το 1990 ως το 2010, για να φτάσει το αστρονομικό ποσό των 63 δισ. ευρώ - δηλαδή 18.000 ευρώ ανά κάτοικο - η γερμανική πρωτεύουσα δεν θα είχε αποφύγει την πτώχευση πέρυσι, εάν τα άλλα κρατίδια δεν της είχαν καταβάλλει μία βοήθεια ύψους 3,3 δισ. ευρώ, επισημαίνει η Écho. Μάλιστα η εφημερίδα σημειώνει πως το ήμισυ του αξιοσέβαστου αυτού ποσού καταβλήθηκε από τη Βαυαρία, τη Βάδη - Βυρτεμβέργη και την Έσση, που αρχίζουν να κουράζονται να τακτοποιούν τους λογαριασμούς μίας πόλης με τρύπιες τσέπες.
“Το παράδειγμα του μελλοντικού αεροδρομίου της πόλης, είναι το τέλειο παράδειγμα της δημοτικής σπατάλης και οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες συμφωνούν στο ότι, επιπλέον δαπάνες θα παρουσιαστούν με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, ο παραλληλισμός με την Ελλάδα αρχίζει να γίνεται φανερός”, αναφέρει η Écho.
“Εάν το ταξίδι των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων είναι αποδοτικό, άλλες πρωτοβουλίες ίδιου είδους θα μπορούσαν να διοργανωθούν. Ένα ταξίδι στις ΗΠΑ για ισορροπημένη διατροφή, ή μία διαμονή στη Ρωσία για την εκμάθηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας…", αναφέρει, με σαφώς ειρωνική διάθεση, η βελγική εφημερίδα.
Στις 21 Ιανουαρίου, το γερμανικό περιοδικό είχε δημοσιεύσει την είδηση ότι 35 βουλευτές από το Βερολίνο σχεδίαζαν τετραήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, με έξοδα των Γερμανών φορολογούμενων, προκειμένου "να ενημερωθούν για τα οικονομικά θέματα της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής".
Σύμφωνα με το Spiegel , η "απόβαση" αυτή θα κόστιζε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Η κριτική του περιοδικού αφορούσε κυρίως το γεγονός ότι το Βερολίνο είναι ένα από τα φτωχότερα κρατίδια της Γερμανίας και δέχεται ενίσχυση από άλλα κρατίδια, όπως η Βαυαρία, η Βάδη- Βυρτεμβέργη και η Έσση.