“Πολύ υγιές” και έξυπνο στρατηγικά χαρακτήρισε ο Μάριο Μόντι το δημοψήφισμα που προανήγγειλε ο Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τον επανακαθορισμό των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ένωση.
Όπως εκτίμησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, οι ισχυρότερες χώρες μέλη θα ασκήσουν πιέσεις προκειμένου να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε. κάτι που θα αποβεί προς όφελος της Βρετανίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο Μόντι χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως την “τελική στιγμή της αλήθειας”. Ο Μόντι θεωρείται ότι είναι ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς στην ΕΕ, από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση της Ιταλίας.
Το δημοψήφισμα θα ζητά για πρώτη φορά από τους Βρετανούς να εκφράσουν την άποψή τους όχι μόνο σχετικά με το “τεράστιο ψυχολογικό όφελος που θα έχουν να κάνουν τα πράγματα στην ήπειρο δύσκολα, αλλά και για το ποιο θα είναι το κόστος εάν πουν αντίο στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά”.
Όπως προέβλεψε ο Μόντι, όταν το κόστος της εξόδου από ΕΕ θα ληφθεί υπόψη, πολλοί θα είναι αυτοί που θα σπεύσουν να “ψηφίσουν ναι”. Εάν η χώρα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση “θα πρέπει να υποδυόμαστε ότι δεν έχει αποχωρήσει”, προειδοποίησε ο Μόντι, τονίζοντας τη σημασία της ενέργειας και των αγορών εργασίας.
Όσον αφορά το στόχο του Κάμερον για την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, ο Μόντι είπε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός “είχε χάσει μια ευκαιρία” με το να μην έχει απαιτήσει κάτι τέτοιο στη σύνοδο κορυφής πέρυσι, όταν μπλόκαρε την έγκριση ενός νέου φορολογικού συμβολαίου με αυστηρότερους κανόνες για τον προϋπολογισμό.