Πρώτη σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναδεικνύεται η Ρωσία σύμφωνα με ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), την ώρα που ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν για τον ίδιο λόγο και χώρες όπως η Γερμανία, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Οπως αποκαλύπτει το πόρισμα του ΕΔΑΔ για το 2012, σε σχέση με τις υποθέσεις που εκδικάστηκαν, η Ρωσία προέβη στις περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς όμως να λείπουν παρόμοιες περιπτώσεις σε χώρες όπως η Γερμανία, η οποία καταδικάστηκε το 2012 σε 11 περιπτώσεις.
"Αρχικά δίνεται η εντύπωση ότι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμβαίνουν αλλού, στην Αφρική, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική, όμως, σημειώνονται και στη Γερμανία", δήλωσε στη Deutsche Welle ο Βόλφγκανγκ Γκλαντς, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γερμανία και μπορεί να μην έχουν ενδεχομένως την ίδια βαρύτητα συγκριτικά με άλλες χώρες, ωστόσο αποτελούν σαφείς παραβιάσεις των όσων ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
"Εχουμε διαπιστώσει ότι αυτά τα περιστατικά δεν μπορούν να διαλευκανθούν, από τη μία επειδή δεν μπορούν να αναγνωριστούν οι φερόμενοι ως δράστες και από την άλλη επειδή δεν πραγματοποιούνται ανεξάρτητες έρευνες" τονίζει ο Γκλαντς στη Deutsche Welle, σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αστυνομικά τμήματα..
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να φέρουν όλοι οι αστυνομικοί σαφή διακριτικά στοιχεία της ταυτότητάς τους. Οπως εξηγεί ο Γκλαντς, "δεν χρειάζεται να είναι ταμπελάκια με τα ονόματά τους. Σκεφτόμαστε και τους αστυνομικούς, οι οποίοι πρέπει να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για να προστατευθούν από ενδεχόμενους κινδύνους".