Αγνώριστη θα γίνει η Γλασκώβη μέσα στο επόμενο διάστημα. Κι αυτό, γιατί...κέρδισε επιχορήγηση από τη βρετανική κυβέρνηση – ύψους 24 εκατομμυρίων λιρών – για να γίνει η πρώτη έξυπνη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να δείξει πώς θα μπορούσε να λειτουργεί μία πόλη του μέλλοντος.
Η έξυπνη Γλασκώβη θα παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κυκλοφορία και εφαρμογές, που θα ελέγχουν ότι τα λεωφορεία και τα τρένα είναι στην ώρα τους.
Στην πόλη θα τεθεί σε λειτουργία μια ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία θα υποδεικνύει σε ποια σημεία των δρόμων υπάρχουν λακκούβες, και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιδιόρθωσής τους.
Εταιρείες, όπως η IBM, η Siemens και η Cisco, έχουν ήδη ξεκινήσει να διαφημίζουν τις υπηρεσίες, που υπόσχονται να απλοποιήσουν τη διαχείρηση της κυκλοφορίας, την αποκομιδή των απορριμάτων και τη λειτουργία των φαναριών στους δρόμους.
Το κλειδί για να γίνει πιο έξυπνη η πόλη είναι η δημιουργία ενός δικτύου αισθητήρων, το οποίο θα παρέχει νέες υπηρεσίες για τους πολίτες.
Άλλη υπηρεσία, η οποία θα παρέχεται, είναι η σύνδεση των καμερών ασφαλείας σε όλη την πόλη με τη μονάδα διαχείρισης της κυκλοφορίας, προκειμένου να εντοπίζονται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, το συντομότερο δυνατόν. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με ένα λογισμικό ανάλυσης και κάμερες ασφαλείας για τον εντοπισμό και την πρόληψη της εγκληματικότητας.
Το σύστημα θα παρακολουθεί τα επίπεδα ενέργειας και πού υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για την παροχή της, ώστε να δίνεται η δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας προς τις φτωχότερες περιοχές, όπου η ένδεια των καυσίμων είναι ένα μεγάλο ζήτημα.
Η Γλασκώβη δεν θα είναι η μόνη έξυπνη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου. Και άλλες, συμπεριλαμβανομένων του Μπέρμιγχαμ, Σάντερλαντ και του Λονδίνου, έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν τεχνολογίες για να γίνουν πιο...έξυπνες.