Η αντιμετώπιση που είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το Δεκέμβριο στο Βέλγιο ήταν... περίπατος συγκριτικά με τα όσα τον περιμένουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Η ετήσια συνάντηση του Φόρουμ γίνεται στη σκιά της προαναγγελίας του Ντέιβιντ Κάμερον για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Κάμερον προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην επιχειρήσουν να βάλουν όλες τις χώρες σε ένα καλούπι επιδιώκοντας μια αέναα βαθύτερη πολιτική ενοποίηση καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν μοιραίο λάθος, ένα λάθος στο “οποίο η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει”.
“Οι χώρες της Ευρώπης έχουν κάθε μια τη δική της ιστορία, τις δικές της παραδόσεις, θεσμούς, θέλουν την εθνική τους κυριαρχία, τη δυνατότητα να κάνουν επιλογές. Το να προσπαθούμε να καλουπώσουμε όλες της χώρες σε μια κεντρική πολιτική ένωση είναι ένα τεράστιο λάθος και η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει σε αυτό” προειδοποίησε ο Κάμερον σε ομιλία του ενώπιον Ευρωπαίων CEOs και επενδυτών στο Νταβός.
Σχετικά με την Ευρωζώνη, απέκλεισε το ενδεχόμενο η Βρετανία να γίνει ποτέ κράτος-μέλος της.
Το γεγονός ότι η ΕΕ κινείται στην κατεύθυνση του κεντρικού ελέγχου των τραπεζών αλλά και της περαιτέρω σύγκλισης της δημοσιονομικής πολιτικής έχει σημαντικές συνέπειες για χώρες όπως είναι η Βρετανία, "η οποία δεν είναι στο ευρώ και ειλικρινά δεν είναι πιθανό να ενταχθεί ποτέ", είπε ο Κάμερον μιλώντας στο 43ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.