Γενική απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα στη Σλοβενία και προγραμματίζουν διαδηλώσεις σε 15 πόλεις της χώρας ως "απάντηση" στα μέτρα λιτότητας και στην απροθυμία της κυβέρνησης να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις.
Περίπου 100.000 εργαζόμενοι αναμένεται να συμμετάσχουν στη δεύτερη γενική απεργία που προκηρύσσεται σε λιγότερο από έναν χρόνο. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, στα κέντρα κοινωνικής φροντίδας, στα νηπιαγωγεία και στα σχολεία, για αστυνομικούς, πυροσβέστες, τελωνειακούς υπαλλήλους αλλά και εργαζόμενους σε άλλους δημόσιους οργανισμούς.
Τα εργατικά συνδικάτα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αποφάσισε μείωση 5% στις αποδοχές των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα για το 2013 χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και ότι παραβιάζει υφιστάμενες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας του Μαΐου, με την οποία έληξε η περσινή γενική απεργία.
Η κυβέρνηση της Σλοβενίας έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι έτοιμη να συζητήσει παράταση των περικοπών, αλλά μόνον τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν.
Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, η Ένωση Ανεξάρτητων Συνδικάτων Σλοβενίας (ZSSS), στήριξε τα αιτήματα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για διχάσει το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ισχυριζόμενη ότι το δημόσιος τομέας πρέπει να μοιραστεί την ίδια τύχη με τον ιδιωτικό και να αρχίσει την εξοικονόμηση πόρων.
Οι δύο φοιτητικές οργανώσεις της χώρας τόνισαν ότι λιτότητα χωρίς μέτρα ανάπτυξης και επενδύσεις δεν θα οδηγήσουν τη Σλοβενία έξω από την κρίση.
Απεργία πραγματοποιούν επίσης τα μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων στις βιομηχανίες μετάλλων και ηλεκτρικών ειδών με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς της τάξης του 6,5% έως του 9%.
Τα συνδικάτα επισημαίνουν ότι η απεργία πραγματοποιείται στην κορύφωση της πολιτικής κρίσης και ενώ απειλείται με διάλυση ο κυβερνητικός συνασπισμός, καθώς ο πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα κατηγορείται από την Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς ότι δεν δήλωσε περιουσιακά στοιχεία του.