Ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στο χιονισμένο Βερολίνο. Η Άνγκελα Μέρκελ τον υποδέχεται θερμά. Θέλουν να δείξουν, πρέπει να δείξουν σύμμαχοι.
Γιατί πάνω από την κρίση στην Ευρωζώνη, πάνω τις διαφωνίες για την αντιμετώπιση της σύγκρουσης στο Μάλι και πολλές πολλές άλλες διαφωνίες, η Γαλλία και η Γερμανία κλείνουν 50 χρόνια από τότε που έδωσαν τα χέρια και ορκίστηκαν “φιλία και συμμαχία” εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα περίοδο στη μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης.
Στις 22 Ιανουαρίου 1963, η υπογραφή της Συνθήκης του Ελιζέ από το Γάλλο στρατηγό ντε Γκολ και το Γερμανό καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ, είχε σφραγίσει τη βούληση των δύο "κληρονομικών εχθρών" να γίνουν φίλοι.
Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που ήταν τότε αμφότεροι οκτώ ετών, θα γιορτάσουν αυτή την ιστορική επέτειο με μεγαλοπρέπεια, αλλά χωρίς να κάνουν κάποια σημαντική συγκεκριμένη ανακοίνωση.
Τα υπουργικά συμβούλια των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας θα συνεδριάσουν στην καγκελαρία. Ο πρόεδρος και η καγκελάριος θα δώσουν στη συνέχεια κοινή συνέντευξη Τύπου.
Σ' ένα εξαιρετικό γεγονός, οι βουλευτές της γερμανικής Μπούντεσταγκ και αυτοί της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα συνεδριάσουν για να συζητήσουν επί δύο ώρες στο Ράιχσταγκ.
Η ημέρα θα τελειώσει με μια συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, με ένα γερμανικό κομμάτι του Μπετόβεν και ένα γαλλικό του Καμίγ Σεν-Σανς.
Πουθενά αλλού στον κόσμο δύο κράτη δεν διαθέτουν τόσο πυκνές και ποικίλες διμερείς δομές, έστω κι αν παραμένουν πολλές οι βαθιές διαφορές στην πολιτική κουλτούρα των δύο χωρών.
Ο Ολάντ, ο οποίος έφθασε χθες το βράδυ στο Βερολίνο, επεδίωξε, όπως και η Μέρκελ, να παρουσιάσει την εικόνα ενός ενωμένου ζευγαριού μπροστά στους περίπου 200 νεαρούς Γάλλους και Γερμανούς που είχαν συγκεντρωθεί για μια συζήτηση που αναμεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Arte.
Ενώ η Γερμανία επικρίνεται μερικές φορές για την πολύ μικρή δέσμευσή της στην κρίση στο Μαλί, η καγκελάριος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να βοηθήσει περισσότερο τη Γαλλία στη στρατιωτική επιχείρησή της στο Μαλί εναντίον των ένοπλων ισλαμιστών, υποσχόμενη να εκτιμά σε κάθε στάδιο τις δυνατότητες της χώρας της και να "μην εγκαταλείψει" τον εταίρο της.
Ενώ πολλές φωνές στη Γερμανία εκφράζουν ανησυχία για μια οικονομική καθυστέρηση της Γαλλίας σε σχέση με τη γείτονά της, ο Ολάντ συμφώνησε πως η χώρα του έχει "ένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας" και πως έχει "χάσει χρόνο", υπογραμμίζοντας πως πρέπει πλέον "να προλάβει τη Γερμανία".