Γαλλία: “Μήνυμα επαγρύπνησης” στις πρεσβείες

 Μετά τις συνεχείς απειλές των ισλαμιστών ανταρτών του Μάλι και της Αλ Κάιντα, η Γαλλία έστειλε "μήνυμα επαγρύπνησης" στις πρεσβείες της σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανές αντιδράσεις εναντίον της στρατιωτικής εμπλοκής της στο Μαλί, ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΕΞ.

"Σε αντίδραση αυτής της επέμβασης, διάφορες ακραίες ομάδες εξέφρασαν ανοικτά απειλές κατά των συμφερόντων της Γαλλίας, ιδίως σε αραβικές χώρες", προσθέτει το γενικό προξενείο.

Το "μήνυμα επαγρύπνησης" προτείνει "συνηθισμένα μέτρα εγρήγορσης", προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν εχθρικές αντιδράσεις απέναντι στη Γαλλία και δίνει οδηγίες στους πράκτορες που υπηρετούν στις πρεσβείες και στους υπηκόους στις χώρες αυτές για το τι πρέπει να αποφεύγουν.

Στην Αίγυπτο, η γαλλική πρεσβεία στο Κάιρο ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές προστασία, έπειτα από τα καλέσματα για διαδηλώσεις την Παρασκευή κατά της γαλλικής στρατιωτικής εμπλοκής στο Μαλί.

Παράλληλα, η αμερικανική διπλωματία συνεχάρη τη Γαλλία για την επέμβασή της κατά των "τρομοκρατών" στο Μάλι, προσδιορίζοντας πως ήδη οι ΗΠΑ προσέφεραν βοήθεια στους Γάλλους συμμάχους τους στο πεδίο της παροχής πληροφοριών.