Τη στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι υποστηρίζουν τα μέλη του Σμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν, δήλωσε ότι ελπίζει πως η επέμβαση θα συμβάλει στην αποκατάσταση "της συνταγματικής τάξης και της εδαφικής ακεραιότητας του Μαλί".
Μαζί με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Μάλι, αφρικανική δύναμη αποτελούμενη από χιλιάδες στρατιώτες αλλά και οι γαλλικές δυνάμεις θα μετάσχουν στις επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών.
Η γαλλική στρατιωτική επέμβαση άρχισε την Παρασκευή, όταν οι δυνάμεις των ισλαμιστών άρχισαν να κινούνται προς νότον, δημιουργώντας στο Παρίσι ανησυχία για το ενδεχόμενο να προελάσουν προς την πρωτεύουσα Μπαμακό θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε επειγόντως τη Δευτέρα μετά από αίτημα της Γαλλίας. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Γάλλος πρεσβευτής Ζεράρ Αρό δήλωσε ότι η Γαλλία έχει την "κατανόηση και την υποστήριξη" και των 14 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ζήτησε την ανάπτυξη της δυτικοαφρικανικής δύναμης το συντομότερο δυνατόν.
Ο νιγηριανός διοικητής της διεθνούς δύναμης βρίσκεται ήδη επί τόπου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε χθες ότι η δυτικοαφρικανική δύναμη θα απαρτίζεται από στρατιώτες της Νιγηρίας, του Νίγηρα, της Μπουρκίνα, Φάσο, του Τόγκο, της Σενεγάλης και του Μπενίν και διευκρίνισε ότι η επέμβαση της Γαλλίας θα διαρκέσει "λίγες εβδομάδες".
Η Γαλλία έχει αναπτύξει 550 στρατιώτες στην πόλη Μοπτί και στην πρωτεύουσα Μπαμακό και εντός των επομένων ημερών η γαλλική δύναμη θα αυξηθεί για να φθάσει τους 2.500 στρατιώτες.
Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι η κατάσταση στις περιοχές των συγκρούσεων επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς , καθώς οι άμαχοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους.
Εκκενώνουν μεγάλες πόλεις οι μαχητές της Τζιχάντ
Οι μαχητές της Τζιχάντ που πλήττονται από τα πυρά των αεροσκαφών της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας, εκκένωσαν τις πόλεις που είχαν καταλάβει στο βόρειο Μαλί, δήλωσαν ντόπιοι μάρτυρες, ενώ ένας εκπρόσωπος των ισλαμιστών ανέφερε ότι πρόκειται για "τακτική υποχώρηση".
Ταυτόχρονα όμως, οι ισλαμιστές πέρασαν στην επίθεση στο δυτικό τμήμα του Μαλί καταλαμβάνοντας σήμερα την κοινότητα Ντιαμπαλί, 400 χλμ βόρεια του Μπαμακό, μετά από μάχες με τον στρατό.
Η Γκάο, μία από τις κύριες πόλεις στο βόρειο Μαλί, που είχε τεθεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών πριν από περίπου εννέα μήνες, βομβαρδίστηκε χθες Κυριακή από αεροσκάφη Rafale, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από εξήντα μαχητές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατοίκων και μιας πηγής της περιφερειακής ασφάλειας.
"Είμαστε ελεύθεροι. Δεν είδαμε σήμερα ούτε έναν μουτζαχεντίν εδώ. Έφυγαν από την πόλη και οι ηγέτες τους έχουν κρυφτεί", διαβεβαίωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Μπαμακό ένας κάτοικος της περιοχής.
Στο Τομπουκτού, όπου καμία αεροπορική επιδρομή δεν έχει μέχρι στιγμής σημειωθεί, η διαπίστωση ήταν η ίδια: "Οι μουτζαχεντίν έχουν φύγει, πραγματικά φοβήθηκαν", δήλωσε ένας κάτοικος αυτής της σημαντικής πόλης για τον ισλαμικό πολιτισμό στην Αφρική, η οποία έχει εγγραφεί στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, και όπου οι τζιχαντιστές έχουν καταστρέψει πολλά μαυσωλεία.
Ακόμα και μαχητές που είχαν καταλάβει την Πέμπτη την κωμόπολη Κόνα, απωθήθηκαν την Παρασκευή και είχαν υποχωρήσει στην Ντουέντζα, εγκατέλειψαν και την πόλη αυτή που ήλεγχαν από το Σεπτέμβριο, 800 χλμ βόρεια της Μπαμακό.
"Φοβούνται τα αεροπλάνα. Το τελευταίο όχημα 4x4 των μουτζαχεντίν εγκατέλειψε την πόλη γύρω στις 16:00 τοπική ώρα", δήλωσε ένας μάρτυρας.