“Η Βρετανία δεν θα κατέρρεε αν εγκατέλειπε την ΕΕ”

 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προσπάθησε σήμερα να υποβαθμίσει τη σημασία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια εβδομάδα πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του για το θέμα αυτό.

Μιλώντας στο BBC, ο Κάμερον είπε ότι ο ίδιος θέλει η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ . Δέχεται όμως έντονη πίεση τόσο από το κόμμα του όσο και τους ολοένα αυξανόμενους ευρωσκεπτικιστές πολίτες είτε να ανακαλέσει ορισμένες εξουσίες από τις Βρυξέλλες είτε να εγκαταλείψει η Μεγάλη Βρετανία εντελώς την ΕΕ.

Ο Ντέηβιντ Κάμερον είπε πως θα ήταν λάθος η διεξαγωγή σύντομα δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση "για τον απλούστατο λόγο ότι πιστεύω ότι θα πρέπει να δίνουμε στους ανθρώπους μια ψεύτικη επιλογή".

Την ίδια ώρα , ο Βρετανός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως, αν και είναι προς το συμφέρον της χώρας να παραμείνει στην ΕΕ, εν τούτοις πιστεύει ότι η Βρετανία δεν θα "κατέρρεε" αν εγκατέλειπε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, ο Κάμερον τόνισε πως σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί τους δεσμούς της Βρετανίας με την ΕΕ και θα ζητήσει τη συγκατάθεση του κόσμου για τη νέα συμφωνία.

Ωστόσο, διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ αισθάνονται ότι η Βρετανία "ρισκάρει" την έξοδο της από την ένωση. Την περασμένη εβδομάδα , οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές ότι θέλουν η Βρετανία να παραμείνει μια "ισχυρή φωνή" στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, ο επικεφαλής του επιτροπής Ευρωπαϊκών θεμάτων του γερμανικού κοινοβουλίου και σύμμαχος της Άνγκελα Μέρκελ, Gunther Krichbaum, δήλωσε ότι "η διαπραγμάτευση της Βρετανίας στις σχέσεις της με την ΕΕ, θα ανοίξει το "κουτί της Πανδώρας" και ελλοχεύει τον κίνδυνο απομόνωσης".