Αποφυλακίστηκαν 190 “πολιτικοί κρατούμενοι” στη Γεωργία

Την απελευθέρωση 190 φυλακισμένων που θεωρούνταν “πολιτικοί κρατούμενοι” αποφάσισε σήμερα το κοινοβούλιο της Γεωργίας, βάσει ενός νέου νόμου περί αμνηστίας που εγκρίθηκε παρά το βέτο που άσκησε ο πρόεδρος Μιχαΐλ Σαακασβίλι.

Οι 190 που αφέθηκαν ελεύθεροι αποτελούν μόνο την αρχή, καθώς συνολικά είναι περίπου 3.000 οι κρατούμενοι που θα αποφυλακιστούν τους επόμενους μήνες βάσει του νόμου για την αμνηστία, ενώ άλλοι 14.000 θα δουν τις ποινές τους να μειώνονται.

Το κόμμα του Σαακασβίλι, που ήλεγχε τα πολιτικά πράγματα στη Γεωργία από το 2004, έχασε την εξουσία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο. Τώρα, οι πολιτικοί του αντίπαλοι, που έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, υποστηρίζουν ότι οι φυλακισμένοι είχαν καταδικαστεί για τις πολιτικές τους απόψεις και τα “αδικήματα” στα οποία είχαν υποπέσει ήταν κατασκευασμένα από το καθεστώς Σαακασβίλι.

Ο Γεωργιανός πρόεδρος πάντως σε ομιλία του προς τον Γεωργιανό λαό τόνισε πως με το βέτο που άσκησε εναντίον του νόμου, το οποίο κατάφερε όμως να αναστρέψει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός, ήθελε να προστατεύσει την κοινωνία από της συνέπειες της αμνηστίας, που θα απελευθέρωνε “τους διαφθορείς της νεολαίας, Ρώσους κατασκόπους και συνωμότες που ετοιμάζουν πραξικοπήματα και στρατιωτικές ανταρσίες”.