Θερμοκρασία: -70° Κελσίου. Απόλυτο σκοτάδι 24 ώρες το 24 ωρο, στο πιο κρύο σημείο της Γης, την αιώνια παγωμένη Ανταρκτική.
Υπό αυτές τις συνθήκες ένα εξαιρετικά τολμηρό πλήρωμα θα επιχειρήσει να διασχίσει τη θάλασσα στο σημείο του πλανήτη με τις πιο ακραίες συνθήκες. Αν το πετύχουν θα είναι οι πρώτοι άνθρωποι που θα έχουν διασχίσει την Ανταρκτική χειμώνα. Αν όχι, η συνέχεια δεν θα είναι και τόσο καλή: αν τυχόν συμβεί κάτι στη διάρκεια του ταξιδιού, τα μέλη της αποστολής θα τα βγάλουν πέρα μόνα τους αφού κανένα ελικόπτερο ή αεροπλάνο δεν μπορεί να φτάσει εκεί αφού θα παγώσουν τα καύσιμά του σε δευτερόλεπτα. Επίσης δεν μπορεί να βγει κανείς έξω αφού στους -70° μπορεί να πάθει κρυοπαγήματα σε δευτερόλεπτα. Απαράβατος όρος όμως είναι να μην ζητήσουν οποιαδήποτε βοήθεια ή αποστολή διάσωσης, το κράτος το έχει αποκλείσει.
Μάλιστα η αποστολή θεωρείται τόσο επικίνδυνη που μόλις φέτος, μετά από επανειλημμένα αιτήματα κατάφεραν οι τολμηροί εξερευνητές να πάρουν την άδεια από το βρετανικό κράτος.
Το πλήρωμα θα φτάσει στο νότιο πόλο με το μήκους 125 μέτρων σκάφος SA Agulhas. Επικεφαλής της εξαμελούς αποστολής θα είναι ο Βρετανός εξερευνητής Ranulph Fiennes.
Ο δεύτερος επικεφαλής της αποστολής, Anton Bowring, έχει ήδη δηλώσει ότι θεωρεί πολύ πιθανό “να συμβεί κάτι πολύ κακό” στη διάρκεια του ταξιδιού ενώ αν και θα φτάσει με το πλοίο στη Ανταρκτική, δεν θα κατέβει να διασχίσει την παγωμένη ήπειρο.
O Ranulph Fiennes
Ο ίδιος ο Fiennes, ο οποίος έχει ανέβει στο Έβερεστ και έχει διασχίσει και το Βόρειο Πόλο, δήλωσε την ημέρα της αναχώρησης της ομάδας “συνήθως ανυπομονώ για κάθε αποστολή. Όμως με τέτοιο βαθμό επικινδυνότητας και αβεβαιότητας, το να πω ότι ανυπομονώ, δεν είναι ακριβώς η σωστή λέξη”.
Η ομάδα θα ξεκινήσει την επικίνδυνη “βόλτα” της στις 21 Μαρτίου και αφού και εφόσον διανύσει 2.000 μίλια περίπου, θα ολοκληρώσει την αποστολή το Σεπτέμβριο.