Δεκάδες τραυματίες σε συγκρούσεις στο Μπέλφαστ

Οριακή είναι η κατάσταση στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας όπου για πέμπτη νύχτα οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς ενώ η κατάσταση απειλεί να πάρει επικίνδυνη τροπή.

Η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών ενώ οι διαδηλωτές πέταξαν τούβλα και μολότωφ. Η κατάσταση στη χώρα είναι ιδιαίτερα τεταμένη καθώς στις 3 Δεκεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο του Μπέλφαστ μείωσε τις ημέρες που θα γίνεται έπαρση της βρετανικής σημαίας στο κτίριο του δημαρχείου. Όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, οι διαδηλώσεις των ενωτικών (που επικρίνουν την απόφαση) κατέληξαν σε ταραχές.

Κατά την διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί και έγιναν οκτώ συλλήψεις διαδηλωτών. Συνολικά, σύμφωνα με απολογισμό των αρχών, από τις 3 Ιανουαρίου που άρχισαν οι ταραχές, περισσότεροι από 60 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί ενώ έχουν συλληφθεί σχεδόν εκατό διαδηλωτές.

Τη Δευτέρα έγινε και η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετά την επίμαχη απόφαση ενώ την Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου, είναι η πρώτη από τις ημέρες που θα γίνει η έπαρση της βρετανικής σημαίας (λόγω των γενεθλίων της Δούκισσας του Κέμπριτζ).