Δεν προσήλθε στο επίσημο γεύμα στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ και ματαίωσε όλες τις διμερείς συναντήσεις
Μετά την ολοκλήρωση της 25ης Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), η οποία διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δεν προσήλθε στο επίσημο γεύμα με τους ξένους ηγέτες, στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ.
Για το λόγο αυτό ματαιώθηκαν όλες οι διμερείς συναντήσεις που είχαν προγραμματισθεί, ειδικότερα με πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο, με το Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον Πρόεδρο της Μολδαβίας Ιγκόρ Ντόντον και άλλους ξένους ηγέτες.
Στο γεύμα, αντί του Ρ.Τ. Ερντογάν, παρακάθησαν ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
"Σήμερα κάνουμε μια πολύ σημαντική εκδήλωση. Σας συγχαίρουμε αγαπητοί μας φίλοι για την ίδρυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ)" τόνισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας νωρίτερα, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη σύνοδο του ΟΣΕΠ, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.
Στη διακήρυξη της Συνόδου, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα και αποτελείται από 25 άρθρα, τονίζεται ότι οι μετέχοντες επαναβεβαιώνουν τη θέλησή τους να ενεργήσουν σε πνεύμα φιλίας και καλής γειτονίας και να ενισχύσουν, με αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη, τον διάλογο και τη συνεργασία, ανάμεσα στις χώρες -μέλη. Τονίζεται, επίσης, η ανάγκη για οικονομική συνεργασία των χωρών -μελών του ΟΣΕΠ και αυτό προβλέπει να γίνεται με βάση το διεθνές δίκαιο.
Η διακήρυξη αναφέρεται, ακόμα, στο προσφυγικό πρόβλημα και, όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, οι ηγέτες σημειώνουν έκταση της παρούσης προσφυγικής κρίσης όπως αυτή ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία είναι άνευ προηγουμένου από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Είμαστε αποφασισμένοι, τονίζεται στη διακήρυξη, να επιδείξουμε αίσθημα αλληλεγγύης και συνεργασίας για την αντιμετώπιση των αναγκών και των προβλημάτων των προσώπων, τα οποία φεύγουν από τις χώρες τους των μεταναστών και των προσφύγων, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και περαιτέρω. Σημείωνεται ακόμα η επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους να φεύγουν από τις εστίες τους. Τέλος, στη διακήρυξη, υπογραμμίζεται η σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες του ΟΣΕΠ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζεται η επαναβεβαίωση της δέσμευσης για μια ρεαλιστική αμοιβαία επωφελή συνεργασία, ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες του ΟΣΕΠ.