...σε μια "Πορεία για την Ελευθερία" και κατά του κυβερνώντος κόμματος
Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βαρσοβίας για να «υπερασπιστούν την ελευθερία» που απειλείται, όπως υποστηρίζουν, από τη συντηρητική εθνικιστική κυβέρνηση του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.
«Θέλουμε μια δημοκρατική Πολωνία, υπέρ της Ευρώπης, υπερήφανη, που θα αναζητά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης φίλους και εταίρους και όχι εχθρούς» δήλωσε ενώπιον των διαδηλωτών ο Γκρέγκορ Σκετίνα, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών (PO).
Εκπρόσωποι και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνδικαλιστικών ενώσεων εκπαιδευτικών και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών συμμετείχαν σε αυτή την «Πορεία για την Ελευθερία», την οποία διοργάνωσε το PO.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δημαρχείο της Βαρσοβίας προτού διανύσουν μια απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων, κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου που οδηγεί την πλατεία Συντάγματος.
Σύμφωνα με την δημοτική αρχή της Βαρσοβίας, που πρόσκειται στην Πλατφόρμα Πολιτών, περίπου 70.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία. Σύμφωνα με την αστυνομία οι διαδηλωτές ανέρχονταν σε 9.000.
«Κατανοούμε την έννοια της ελευθερίας με διαφορετικό τρόπο απ' ότι ο Κατσίνσκι, ο Ερντογάν, ο Πούτιν ή ο Λουκασένκο», οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας που κατηγορούνται από τους αντιπάλους τους για απολυταρχική συμπεριφορά, επισήμανε ο Γιάτσεκ Γιασκόβιακ, δήμαρχος της πόλης Πόζναν, στη δυτική Πολωνία.
«Αυτήν την ελευθερία, θα την προφυλάξουμε και θα την υπερασπιστούμε» επέμεινε.
Από την πλευρά του, σε δηλώσεις που έκανε πριν από τη διαδήλωση στη Βαρσοβία, ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) διαβεβαίωσε ότι «η ελευθερία είναι παρούσα (στην Πολωνία) σε όλες τις διαστάσεις που υπάρχουν στις δημοκρατικές χώρες».
«Συμμετέχοντας σε αυτήν την πορεία (...) πηγαίνετε προς την αντίθετη κατεύθυνση» υπογράμμισε.
Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας σε μια σειρά νόμων και κυβερνητικών πρωτοβουλιών που έβαλαν στο στόχαστρο το Συνταγματικό Δικαστήριο, το δικαστικό σύστημα, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, τη δημόσια διοίκηση, τα ΜΜΕ και άλλους δημοκρατικούς θεσμούς και προκάλεσαν και την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.