Αμερικανική παρέμβαση για το πολιτικό αδιέξοδο στην ΠΓΔΜ

Έκκληση στους ηγέτες των κομμάτων να επιτρέψουν το σχηματισμό κυβέρνησης από αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Έκκληση στους ηγέτες των κομμάτων της ΠΓΔΜ να δώσουν τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο και να επιτρέψουν τον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες σε συνεργασία με αλβανικά κόμματα απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τα έκτροπα που συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο της χώρας, η οποία παραμένει “ακέφαλη” μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.

“Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους ηγέτες να βρουν έναν τρόπο να επιτρέψουν στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία [...] να προτείνει μία κυβέρνηση και ένα κυβερνητικό πρόγραμμα”, δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός για τα Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά Θέματα, Χόιτ Γι, ο οποίος είχε επαφές με τους ηγέτες των κομμάτων στα Σκόπια.

“Κατανοούμε ότι υπάρχουν ανησυχίες για τη σύνθεση της κυβέρνησης και, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, πιστεύουμε πως ό,τι κι αν προταθεί από την πλειοψηφία θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά στο κοινοβούλιο, να συζητηθεί στο κοινοβούλιο και να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Ζόραν Ζάεφ, υποστηρίζοντας ότι συμμαχία του με τα αλβανικά κόμματα θα απειλούσε την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ. Μετά τη συνάντησή του με τον Γι, ο Ιβάνοφ με δήλωσή του κάλεσε τον Ζάεφ να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι η συνεργασία του με τα αλβανικά κόμματα θα λειτουργήσει σύμφωνα με το Σύνταγμα και θα διατηρήσει την εθνική ενότητα.

Η προωθούμενη κυβέρνηση συνεργασίας του Ζάεφ με τα αλβανικά κόμματα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των εθνικιστών, που πραγματοποιούν καθημερινές διαδηλώσεις εναντίον του, καθώς μεταξύ των όσων προβλέπει η συμφωνία του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών με τα μικρότερα κόμματα-εταίρους του είναι η ψήφιση ενός νόμου που θα διευρύνει τη χρήση των αλβανικών στη χώρα.