Επικρίνει ΕΕ και ΗΠΑ που έσπευσαν να χαιρετίσουν τον νέο Αλβανό νέο πρόεδρο της Βουλής, "τον πρώην διοικητή του φιλοαλβανικού, λεγόμενου Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού"
Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του - με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στα Σκόπια και την εκλογή του πρώτου Αλβανού προέδρου στην Βουλή της ΠΓΔΜ από το 1991 - καλεί τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν να ασκούν πιέσεις και να δώσουν την δυνατότητα στις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις να καθορίσουν το μέλλον της χώρας.
Παράλληλα, η Μόσχα επιρρίπτει ευθύνες στην σκοπιανή αντιπολίτευση για την οποία αναφέρει ότι "αφού έχασε με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, επιχείρησε ουσιαστικά να καταλάβει βίαια την εξουσία στην χώρα, εκλέγοντας με δική της πρωτοβουλία τον πρόεδρο της Συνέλευσης (Βουλής) παραβιάζοντας ωμά τις υπάρχουσες διαδικασίες".
Παράλληλα στην ανακοίνωση του, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για προσχεδιασμένη ενέργεια που έγινε με την καθοδήγηση "ξένων συμβούλων" και επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για την στάση που τήρησαν στα γεγονότα, επισημαίνοντας ότι "οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρεσβευτές μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών και οι ΗΠΑ έσπευσαν χωρίς καθυστέρηση να χαιρετίσουν 'τον νέο πρόεδρο', για την ακρίβεια, τον πρώην διοικητή του φιλοαλβανικού, λεγόμενου 'Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού' ", του UCK.
Εχθες το βράδυ, έπειτα από μήνες συγκρούσεων, ο Αλβανός πολιτικός Ταλάτ Ξαφέρι, υπουργός Άμυνας το 2013, στον οποίο ο Γκρουέφσκι έθετε συνεχώς βέτο - εξελέγη τελικά Πρόεδρος της Βουλής με την ψήφο των Σοσιαλδημοκρατών - ο πρώτος Αλβανός στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ από το πόλεμο του 1991.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι "ενώπιον μας βλέπουμε μια απροκάλυπτη χειραγώγηση της βούλησης των πολιτών, με στόχο να ανατρέψουν την νόμιμη κυβέρνηση".
Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επίσης οτι η περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασης με βάση το σενάριο αυτό, εγκυμονούν αύξηση της έντασης και διολίσθηση της κατάστασης σε μια σύγκρουση μεταξύ των εθνοτήτων".
Για τους λόγους αυτούς το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι μοναδική διέξοδος από την κρίση είναι ο διάλογος σε συνταγματικό πλαίσιο, όπως και ότι είναι αναγκαίο να σταματήσούν οι όποιες έξωθεν πιέσεις και να δοθεί η δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να αποφασίσουν μόνες τους για το μέλλον της χώρας".