Για πρώτη φορά από το 1991 Αλβανός πρόεδρος στη Βουλή
Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη
Σε επικίνδυνο πολιτικό αδιεξόδο βρίσκεται εδώ και μήνες η ΠΓΔΜ ενώ η κατάσταση στα Σκόπια συνεχώς κλιμακώνεται, με συνεχής διαδηλώσεις υποστηρικτών της κυβέρνησης Γκρουέφσκι και των οπαδών της αντιπολίτευσης, που είναι και η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Τα φιλοαλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης πρότειναν πρόεδρο της Βουλής τον Αλβανό πολιτικό Ταλάτ Ξαφέρι, υπουργό Άμυνας το 2013, στον οποίο ο Γκρουέφσκι έθετε συνεχώς βέτο.
Ωστόσο, ο Ξαφέρι εξελέγη τελικά σήμερα Πρόεδρος - ο πρώτος Αλβανός στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ από το πόλεμο του 1991- αφού τον ψήφισαν και οι Σοσιαλδημοκράτες
Σήμερα, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο, διαδηλωτές οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, εισέβαλλαν στο κτίριο και επιτέθηκαν στον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Ζόραν Ζαέβ ο οποίος μόλις έιχε ανακοινώσει ότι ο κυβερνών συνασπισμός υπό την ηγεσία του κόμματός του είχε εκλέξει τον Ταλάτ Ξαφέρι ως Πρόεδρο της Βουλής.
"Σήμερα εκλέψαμε τον Πρόεδρο της Βουλής. Θέλω να συγχαρώ τον Ταλάτ Ξαφέρι και καλή τύχη σε όλους μας" πρόλαβε να δηλώσει ο Ζαέβ, πριν τον ξυλοκοπήσουν οι διαδηλωτές.
Σε πλάνα που μεταδόθηκαν από την τοπική τηλεόραση φαίνεται ο Ζάεφ, με το αίμα να τρέχει από την αριστερή πλευρά του μετώπου του.
Ο Ταλάτ Ξαφέρι έγινε ο πρώτος Αλαβνός πρόεδρος του κοινοβουλίου στην ΠΓΔΜ από τότε που η μικρή Βαλκανική χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία από τη Γιουγκοσλαβία το 1991.
Η ΠΓΔΜ βρέθηκε ξανά στο χείλος του εμφυλίου πολέμου κατά τη διάρκεια εξέγερσης από την Αλβανική μειονότητα το 2001, πριν από τη διεθνή διαμεσολάβηση.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνε με ΜΜΕ των Σκοπίων, από την τοπική Αμερικανική Πρεσβεία ανακοινώθηκε πως καταφθάνει την Πρωτομαγιά ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, για να συναντήσει τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας και να αναζητήσουν διέξοδο από την πολιτική κρίση.
Καταδικάζουν τα επεισόδια ΕΕ και ΗΠΑ
O αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, με ανάρτησή του στο Twitter καταδίκασε κατηγορηματικά τα όσα συνέβησαν απόψε. «Η βία δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο. Η δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει την πορεία της», ξεκαθάρισε.
«Αυτή είναι η στιγμή για διάλογο, όχι για βία. Όλοι θα πρέπει να απέχουν από την εμπρηστική ρητορική. Η αστυνομία έχει την ευθύνη για την τήρηση της τάξης», δήλωσε από την πλευρά του ο Σουηδός πρέσβης στα Σκόπια Ματ Στάφανσον, εξ ονόματος των συναδέλφων του από τις πρεσβείες της ΕΕ και των ΗΠΑ στη χώρα.
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από τον Γκρούεφσκι
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι κάλεσε τον κόσμο, με ανάρτησή του στο Facebook, να δείξει αυτοσυγκράτηση.
«Η βία δεν είναι λύση και πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDS) και εκείνων που επιθυμούν να ωθήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και να υλοποιήσουν το σενάριο τους. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Το VMRO-DPMNE θα αντιταχθεί σε αυτές τις ενέργειες του SDS που στρέφονται κατά του κράτους, με νομικά και πολιτικά δημοκρατικά μέσα», αναφέρει ο Γκρουέφσκι.
Ανησυχία στο υπουργείο Εξωτερικών
Τη λύπη και την ανησυχία του για τη βαθιά πολιτική κρίση στην οποία φαίνεται να διολισθαίνει η ΠΓΔΜ εκφράζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
“Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις”, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.
“Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ”, καταλήγει η ανακοίνωση.