Οι "27" ενώνονται εναντίον του Λονδίνου, υποστηρίζει η πρωθυπουργός της Βρετανίας
Το σχόλιο της Γερμανίδας καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ για τις "ψευδαισθήσεις" που τρέφει η Βρετανία για τη μελλοντική σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει πόσο δύσκολες θα είναι οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit, προειδοποίησε απόψε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
"Οι άλλες 27 ευρωπαϊκές χώρες ενώνονται εναντίον μας" είπε η Μέι σε μια ομιλία της στο Λιντς –προπύργιο των Εργατικών– στη βόρεια Αγγλία. Η καγκελάριος "είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυταπάτες για τη διαδικασία (σ.σ. εξόδου) και ότι οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ συμφωνούν", τόνισε η Τερέζα Μέι υπογραμμίζοντας ότι "οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες".
Νωρίτερα, η Μέρκελ προειδοποίησε ότι μετά το Brexit οι Βρετανοί δεν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις χώρες που είναι μέλη της ΕΕ και επέμεινε ότι οι μελλοντικές σχέσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες θα αποφασιστούν αφού επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους του "διαζυγίου".
Στην ομιλία της η Μέι κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το Συντηρητικό κόμμα στις εκλογές της 8ης Ιουνίου για να την ισχυροποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη. "Αυτές οι εκλογές δεν αφορούν το ποιον μπορεί να ψηφίσατε στο παρελθόν. Το θέμα είναι να ψηφίσουμε υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Να ψηφίσουμε για το μέλλον. Και κάθε ψήφος υπέρ εμού... θα με ενισχύσει όταν θα διαπραγματεύομαι με τους πρωθυπουργούς, τους προέδρους και τους καγκελάριους της Ευρώπης", είπε.
Η πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης ότι ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα ήταν "ένας αδύναμος ηγέτης" στη διαπραγμάτευση για το Brexit. "Οι αντίπαλοί μας ήδη επιδιώκουν να διαταράξουν αυτές τις διαπραγματεύσεις, την ίδια ώρα που οι άλλες 27 ευρωπαϊκές χώρες ενώνονται εναντίον μας", πρόσθεσε. "Αυτή η προσέγγιση μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: αβεβαιότητα και αστάθεια, που θα θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο την αναπτυσσόμενη οικονομία μας, με υψηλότερους φόρους, λιγότερες θέσεις εργασίας, περισσότερη σπατάλη και περισσότερα χρέη", κατέληξε.