“Μόνο μετρητά” στο Βατικανό

Προετοιμασμένοι και με τσέπες γεμάτες μετρητά θα πρέπει πλέον να επισκέπτονται το Βατικανό, Ιταλοί και τουρίστες. Σε μια κίνηση που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια , η Ιταλία μπλόκαρε τη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στο μικρό αυτόνομο κρατίδιο της Καθολικής Εκκλησίας, λόγω των ανησυχιών για τη δημοσιονομική διαφάνεια.

Μάλιστα, το Μουσείο του Βατικανού – με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του- προειδοποίησε τους τουρίστες ότι από την 1η Ιανουαρίου δε θα δέχεται πληρωμές μέσω πιστωτικών κρατών. 

Επιπλέον, πηγή σχετική με κεντρική τράπεζα της Ιταλίας δήλωσε ότι ανακάλεσε την άδεια της Deutsche Bank της Ιταλίας για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών για το Βατικανό. 

"Η Τράπεζα της Ιταλίας δεν θα μπορούσε να δώσει την άδεια, επειδή το Βατικανό, εκτός του ότι δεν σέβεται την νομοθεσία για την διακίνηση χρημάτων από τις παράνομες δραστηριότητες, δεν έχει και τις νόμιμες προϋποθέσεις. Δηλαδή, δεν έχει τραπεζική και χρηματοοικονομικη νομοθεσία και κατάλληλη εποπτεία," είπε η πηγή.

 Η κίνηση αυτή είναι ένα πλήγμα για την Αγία Έδρα, καθώς οι πωλήσεις γραμματοσήμων, αναμνηστικών και εισιτήριων για τα αξιοθέατα, όπως η Καπέλα Σιξτίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων του Παπικού κρατιδίου. Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, το 2011, πάνω από € 91 εκατομμύρια ευρώ μπήκαν στα ταμεία του Βατικανού.