Ερντογάν: Θεού θέλοντος απόψε το έθνος μας θα προχωρήσει στο μέλλον

Υπογράμμισε ότι στόχος του είναι να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης

Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου είναι μια ψηφοφορία για το μέλλον της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκόμενη επιλογή» είπε ο Ερντογάν αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μια «συνήθης» εκλογική διαδικασία και ότι στόχος του είναι να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης.

Περίπου 55,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει στην ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου. Οι υποστηρικτές του Ερντογάν υπογραμμίζουν ότι το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο ώστε να αποκτήσει η Τουρκία μια ισχυρή και σταθερή διακυβέρνηση σε μια εποχή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας αλλά και στην οικονομία της.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός μας θα κάνει την επιλογή να ανοίξει τον δρόμο για την πιο γρήγορη ανάπτυξη, για ένα πραγματικό άλμα προς τα εμπρός», είπε σήμερα ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε μια επιλογή που δεν είναι συνηθισμένη ώστε να σταθούμε το ύψος του σύγχρονου πολιτισμού που οραματίστηκε ο Μουσταφά Κεμάλ» Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας.

Νωρίτερα σήμερα, αφού ψήφισε στη Σμύρνη, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε πως «η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή», όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Εννοείται πως ψηφίζω για να στηρίξω τον πρόεδρο. Αν βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, είναι χάρη σ' αυτόν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εμρά Γερλίνκαγια μέσα σ' ένα εκλογικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Χεντσέρ Σενκόμ, ένας απόστρατος στρατιωτικός, δεν μάσησε τα λόγια του αφού ψήφισε σ' ένα σχολείο της Άγκυρας κατά της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Είμαι κατά της κυβέρνησης αυτής, επειδή ξέρω το όραμά της για τον κόσμο. Υπήρξαν μεταρρυθμίσεις ανάμεσα στο 2002 και το 2004 και μας είπαν ότι η Τουρκία θα εντασσόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα έβαζε τέλος στην τρομοκρατία, αλλά τίποτε απ' όλα αυτά δεν έγινε», δήλωσε.