Ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος είναι "μαύρο πρόβατο" για τον Ούγγρο πρωθυπουργό, που έχει κατηγορήσει το CEU για απάτη
Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε σήμερα τον αμφιλεγόμενο νόμο που ενδέχεται να οδηγήσει στο κλείσιμο του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης (CEU) που ίδρυσε το 1991 στη Βουδαπέστη ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, "μαύρο πρόβατο" για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος μάλιστα έχει κατηγορήσει το CEU για απάτη..
Το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στις 28 Μαρτίου στο κοινοβούλιο εγκρίθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με ψήφους 123 υπέρ έναντι 38 κατά. Άλλοι 38 βουλευτές απείχαν.
Μεταξύ άλλων το ν/σ προβλέπει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που δεν διαθέτουν πανεπιστημιακή σχολή στη χώρα προέλευσής τους. Το άρθρο αυτό στοχεύει ειδικά το CEU, ένα αγγλόφωνο, αμερικανικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Ουγγαρία προκειμένου να προωθήσει "την καλή διακυβέρνηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον κοινωνικό μετασχηματισμό".
Τις τελευταίες ημέρες έχει οργανωθεί ένα μεγάλο κίνημα στήριξης στο CEU. Περισσότεροι από 900 πανεπιστημιακοί απ' όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 18 Νομπελίστες, υπέγραψαν μια αίτηση ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Την Κυριακή, περίπου 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο πανεπιστήμιο ενώ μια νέα συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα.
Στο CEU φοιτούν 1.800 άνθρωποι από 100 διαφορετικές χώρες. Θεωρείται ως ένα από τα 50 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου όσον αφορά τον τομέα των πολιτικών επιστημών.
Ο Όρμπαν διαβεβαίωσε την Δευτέρα ότι είναι "έτοιμος να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ" για το μέλλον του Πανεπιστημίου το οποίο έχει πλέον διορία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 για να "συμμορφωθεί" με τις νέες διατάξεις.
Ο νόμος προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχουν το δικαίωμα να απονέμουν πτυχία παρά μόνο κατόπιν διακρατικών συμφωνιών.
Ο Τζορτζ Σόρος γεννήθηκε στην Ουγγαρία αλλά είναι "κόκκινο πανί" για τον Όρμπαν, για τη Ρωσία και για πολλούς άλλους ηγέτες της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που τον κατηγορούν ότι αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις τους μέσω των οργανισμών που χρηματοδοτεί.