Ευρωπαίος πρωθυπουργός πληρώνει από την τσέπη του το αεροπλάνο που ταξιδεύει

Ο Γιούχα Σίπιλα της Φινλανδίας είναι ιπτάμενος και τζέντλεμαν

Όπως ο Τζον Τραβόλτα και ο Τομ Κρουζ, έτσι και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλα έχει την ιδιομορφία να πιλοτάρει ο ίδιος το αεροπλάνο του, ακόμα και στα επίσημα ταξίδια.

Λάτρης της αεροπλοΐας και της δημοσιονομικής λιτότητας, ο 55χρονος κεντρώος πρωθυπουργός λατρεύει να πιλοτάρει τα τζετ που νοικιάζει και ακόμη καλύτερα, πληρώνει με δικά του χρήματα τον λογαριασμό, για να είναι συνεπής τη στιγμή που είναι υπέρμαχος ενός κράτους με όσο το δυνατό λιγότερες δαπάνες.

Από τον Μάιο του 2015 που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρώην επιχειρηματίας, γνωστός για τα διαχειριστικά του προσόντα, έγινε πιλότος με αφορμή τα 19 επίσημα ταξίδια του στη Φινλανδία και στο εξωτερικό, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού.

Τον Ιούλιο του 2016 για παράδειγμα, ο Σίπιλα οδήγησε ένα Cessna 525, που μπορεί να μεταφέρει έξι έως επτά επιβάτες, διανύοντας απόσταση μεγαλύτερη των 5.000 χλμ., από το Ελσίνκι μέχρι τη Μογγολία και την πρωτεύουσά της Ουλάν-Μπατόρ, όπου θα συμμετείχε σε συνάντηση ευρωπαίων και ασιατών ηγετών.

Τον Σεπτέμβριο, με την ευκαιρία του άτυπου συμβουλίου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μπρατισλάβα, ήταν επίσης στο πιλοτήριο του αεροσκάφους που διένυσε 1.400 χλμ.

Το ίδιο έγινε όταν μετέβη και στη Νορβηγία. "Η πτήση ήταν πολύ ήρεμη, ξέρετε, εγώ πιλοτάρισα το αεροπλάνο μου", δήλωσε ενώπιον των αντιπροσωπειών που πήγαν σε ένα σεμινάριο στην Αρκτική αποδεικνύοντας ότι γι' αυτόν ήταν μια πτήση ρουτίνας.