Αμφίρροπη διαγράφεται η μάχη στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Λιγότερες από τρεις εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία με επίκεντρο τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ανοίξει τον δρόμο για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η μάχη μεταξύ του «ναι» και του «όχι» προμηνύεται αμφίρροπη.
Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιγράφουν μια ανάμικτη εικόνα για το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης που δίχασε την χώρα, με τους υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διαβλέπουν μια ευκαιρία προκειμένου να εδραιώσει την θέση του ως ο σημαντικότερος ηγέτης της Τουρκίας ενώ οι αντίπαλοί του διατυπώνουν φόβους για την υπερβολική συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια ενός προσώπου.
Δύο υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι σε μια έρευνα που διενεργήθηκε έπειτα από παραγγελία του, το ποσοστό υπέρ του «ναι» ανερχόταν στο 52% στις αρχές Μαρτίου καταγράφοντας πτώση σε σύγκριση με το 55- 56% που καταγράφθηκε πριν από ένα μήνα, αν και αναμενόταν ότι η διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη με την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες θα κινητοποιούσε τους εθνικιστές και θα έδινε ώθηση στο στρατόπεδο του «ναι».
Δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες από την εταιρεία ORC, που θεωρείται ότι πρόσκειται στην κυβέρνηση, και διενεργήθηκε το διάστημα 24-27 Μαρτίου στις μισές από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, δείχνει ότι το ποσοστό υπέρ του «ναι» ανέρχεται σε 55,4%.
Αντιθέτως, ο Μουράτ Γκεζιτζί, η εταιρεία δημοσκοπήσεων του οποίου τείνει να καταγράφει μεγαλύτερη υποστήριξη στα ποσοστά του «όχι», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι καμία από τις 16 δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε η εταιρεία του τους τελευταίους 8 μήνες δεν έχει καταδείξει ότι το «ναι» προηγείται. Ο ίδιος αναμένει την επικράτηση του «όχι» με ένα ποσοστό μεταξύ 51-53%, βάσει των τελευταίων στοιχείων που διαθέτει.
Ωστόσο καμία από τις δημοσκοπήσεις δεν καταδεικνύει ότι το ποσοστό υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης θα ανέλθει σε 60%, το οποίο επιθυμεί ο Τούρκος πρόεδρος, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι στην Άγκυρα.
Η ανομοιότητα στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων οφείλεται εν μέρει στις πολιτικές συμπάθειες των εταιρειών δημοσκοπήσεων της Τουρκίας.
Ωστόσο αντανακλά και το γεγονός ότι μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης παραμένει αναποφάσιστο, συμπεριλαμβανομένων υποστηρικτών του AKP που ενδεχομένως δεν νιώθουν άνετα με την τόσο μεγάλη συγκέντρωση δύναμης στα χέρια του Ερντογάν.