Νορβηγία, η χώρα που κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση
Η Νορβηγία είναι πλέον η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας για το 2017, αφήνοντας πίσω της τη (μέχρι πρότινος κάτοχο του τίτλου) Δανία, την Ισλανδία, την Ελβετία, τη Φινλανδία και όλες τις άλλες χώρες του πλανήτη.
Γιατί όμως είναι τόσο ευτυχισμένοι με τη ζωή τους οι Νορβηγοί; Τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η χώρα;
“Έχουμε πολλά πράγματα να είμαστε χαρούμενοι, η κοινωνία μας είναι πολύ ανοιχτή, έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε, δεν έχουμε και πολλά για να διαμαρτυρηθούμε”, εξηγεί στο Reuters η φοιτήτρια νομικής Κάρεν Νέρμπο, συνοψίζοντας μάλλον τα συναισθήματα των περισσότερων συμπατριωτών της.
Η δασκάλα πιάνου Ελίζαμπεθ Έινες, από την πλευρά της, θεωρεί πως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το πλήρες σύστημα πρόνοιας της χώρας, που καλύπτει τον κάθε πολίτη από τη μέρα της γέννησής του μέχρι τη μέρα που θα αφήσει την τελευταία του πνοή. “Δε χρειάζεται να ανησυχούμε για διάφορα πράγματα, αν συμβεί κάτι κακό αισθανόμαστε ασφαλείς ότι θα μας φροντίσουν”, εξηγεί.
Η χώρα των 5,2 εκατομμυρίων κατοίκων κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να παραμείνει ανεπηρέαστη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου που ενίσχυσαν την κύρια βιομηχανία της, που είναι η παραγωγή πετρελαίου, ενώ ακόμα και μετά την απότομη πτώση των τιμών από τα μέσα του 2014 και μετά, η Νορβηγία κατάφερε να διαχειριστεί προσεκτικά τον πετρελαϊκό της πλούτο, μεταφέροντας τα έσοδα από το πετρέλαιο σε ένα κρατικό ταμείο διαχείρισης πλούτου που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Η κυβέρνηση της χώρας αντλεί κάθε χρόνο από το ταμείο αυτό ένα μικρό ποσοστό της αξίας του για τις ανάγκες του προϋπολογισμού, και έτσι έχει αποφύγει τις βαθιές περικοπές που έχουν αναγκαστεί να κάνουν άλλες χώρες στους προϋπολογισμούς τους.
Βέβαια, δεν είναι όλοι ευτυχισμένοι. Όπως αναφέρει το Reuters, σήμερα έλαβε χώρα μία διαμαρτυρία για τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ ο 37χρονος Ρούντι Στάνφορντ-Σμιθ από τη Νότια Αφρική δηλώνει πως η Νορβηγία έχει δυσκολίες για έναν ξένο που ζει εκεί.
“Μπορεί να είναι δύσκολη για έναν ξένο, όπως ίσως έναν μετανάστη, αλλά άπαξ και έχεις δουλειά και είσαι μέσα στο σύστημα, νομίζω ότι είναι καλό μέρος”, αναφέρει, προσθέτοντας: “Έχω παιδιά, οπότε είναι καλό μέρος για τα παιδιά μου. Οι μισθοί είναι αρκετά καλοί εδώ, ανεξάρτητα από το τι δουλειά κάνεις”.
Όσο για τους Δανούς που έχασαν την... πρωτοκαθεδρία στην ευτυχία, δε φαίνονται να στεναχωρήθηκαν και πολύ. “Νομίζω ότι η Νορβηγία είναι πιο ευτυχισμένη από τη Δανία επειδή έχουν περισσότερα χρήματα... Δε νομίζω ότι είναι λυπηρό, γιατί όλοι ξέρουμε πόσο χαρούμενοι είμαστε”, υποστηρίζει η φοιτήτρια Μαρία Μάντσεν Μπουσκ.
Και βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα πειράγματα μεταξύ των δύο πιο ευτυχισμένων λαών του κόσμου, που τυγχάνουν και γείτονες. “Φυσικά και αυτό είναι κάτι που θα χρησιμοποιήσω όταν πάω να τους επισκεφθώ το Πάσχα, λέγοντάς τους ότι τώρα είναι το νούμερο δύο”, σχολιάζει χαριτολογώντας ο Νορβηγός Στιγκ Μπάκε, που είναι παντρεμένος με Δανέζα.