Επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου, μετά την ακύρωση συγκεντρώσεων ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στην Τουρκία
Σε νέα κρίση βρίσκονται την τελευταία εβδομάδα οι πάντα τεταμμένες σχέσεις Άγκυρας και Βερολίνου, μετά τις 3 ακυρώσεις συγκεντρώσεων υποστηρικτών του Ερντογάν στη Γερμανία, ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στην Τουρκία.
Στην τελευταία περίπτωση, ακυρώθηκε σήμερα συγκέντρωση που επρόκειτο να γίνει αύριο στο Αμβούργο, στη βόρεια Γερμανία, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο δήμος της πόλης όμως την ματαίωσε επειδή διαπιστώθηκαν προβλήματα στο σύστημα πυρασφάλειας του χώρου.
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσφατα παρομοίασε την απαγόρευση των πολιτικών συγκεντρώσεων από τη γερμανική κυβέρνηση με τις ενέργειες "της ναζιστικής περιόδου" ενώ την ίδια ώρα ο δημοσιογράφος της Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, κρατείται σε απομόνωση, σε υψίστης ασφαλείας φυλακή, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη. Ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ο γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας δημοσιογράφος, συνελήφθη τη Δευτέρα κατηγορούμενος για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης και υποκίνηση δημόσιας βίας και είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών και 6 μηνών, εφόσον καταδικαστεί. Το Βερολίνο ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του.
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί ναζιστικών μεθόδων απαγόρευσης προεκλογικών ομιλιών μελών της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία χαρακτηρίζονται από τους γερμανούς πολιτικούς "επαίσχυντες, ανάρμοστες και απαράδεκτες" ενώ η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε από την Άγκυρα "να διατηρήσει την ψυχραιμία της" και διεμήνυσε σήμερα ότι δεν υπάρχει «απολύτως καμία δικαιολογία» για τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές με την Άγκυρα σε θέματα όπως η ελευθερία του τύπου και η σύλληψη του γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ.
Εντούτοις, όπως σημείωσε, το Βερολίνο παραμένει προσηλωμένο στην προάσπιση της ελευθεροτυπίας, του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης και θα συνεχίσει να επιτρέπει σε Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της Τουρκίας στη Γερμανία, όσο οι επισκέψεις τους ανακοινώνονται με διαφανή τρόπο και εγκαίρως και με σεβασμό στη γερμανική νομοθεσία.
Ανησυχία στην ΕΕ
Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυναν σήμερα έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς την Τουρκία, την ώρα που πολλοί δηλώνουν ότι αντιτίθενται στη διεξαγωγή πολιτικών εκδηλώσεων από ξένους πολιτικούς στις χώρες τους.
Ο Γερμανός ομόλογός του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βερολίνο την Τετάρτη, επισήμανε σε δημοσιογράφους ότι οι δύο χώρες έχουν την ευθύνη να εξομαλύνουν την «ξεκάθαρα τεταμένη» σχέση τους.
«Είμαστε υπέρ κάποιες φορές στο να έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις αλλά στο να επιστρέφουμε σε φιλικές και γεμάτες σεβασμό επαφές… στη Γερμανία και την Ευρώπη» τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας έχει πει ότι δεν επιθυμεί Τούρκοι πολιτικοί να πραγματοποιούν εκστρατεία στο έδαφος της χώρας του. Η Βιέννη πρότεινε μάλιστα να επιβληθεί απαγόρευση τέτοιων εκδηλώσεων, μια ιδέα υπέρ της οποίας τάχθηκε και ο ΥΠΕΞ της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ.
«Νομίζω ότι πρέπει να επιβάλλονται κανόνες, εγώ θα τασσόμουν υπέρ του περιορισμού διότι, όπως το βλέπουμε, θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά» τόνισε σε δημοσιογράφους.
«Προφανώς η συμφωνία της χώρας όπου πρόκειται να διεξαχθεί η συγκέντρωση είναι πολύ σημαντική… θα πρέπει να καθίσταται σαφές πως ό,τι συμβαίνει συνάδει με τη συνταγματική τάξη της εκάστοτε χώρας» υπογράμμισε ο Σλοβάκος υπουργός.